Ongeveer 265 vissersboten, bijna allemaal voorzien van de Chinese vlag, liggen op het nauwe strookje internationale wateren dat tussen de Galapagoseilanden vloeit. Bedreigde diersoorten worden door de regering van Ecuador beschermd in Ecuadoraanse wateren, maar zodra zij daarbuiten zwemmen, komen zij in Chinese vangnetten terecht.

Zonsondergang bij de Galapagoseilanden | Foto: publiek domein

De Galapagoseilanden, bekend van droomvakantiebestemmingen en de evolutietheorie van Charles Darwin, staan vanwege de indrukwekkende variatie aan bedreigde diersoorten sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De eilanden liggen op 1000 km afstand van het vaste land van Ecuador en het gebied omvat een zeereservaat van 133000 km2. Het Galapagos-zeereservaat is een van de grootste ter wereld met 2900 verschillende diersoorten. Het groot aantal diersoorten is het gevolg van de samenvloeiing van zeestromen. Enkele beschermde dieren die hier voorkomen, zijn de reuzenschildpad, de hamerhaai, de Galapagos-zeeleeuw en de albatros, een zeevogel.

Galapagos zeeleeuw | Foto: publiek domein

Illegale visserij

Deze zomer hebben de Chinezen opnieuw hun vangnetten uitgegooid net buiten de exclusieve economische zones van Ecuador en de Galapagoseilanden. Het is namelijk niet voor het eerst dat er een Chinese vloot in zicht is aan de kust van Ecuador. Vorig jaar zijn er 245 vissersboten gespot in het gebied en in 2017 heeft de marine een boot met 6000 ton dode haaien onderschept, waaronder beschermde soorten, zoals de hamerhaai en de zijdeachtige haai. Dit was de grootste vondst van illegale visserij in de geschiedenis van de Galapagoseilanden. De Chinezen vissen in het gebied onder het mom inktvissen te vangen, maar in werkelijkheid vangen ze ook andere diersoorten.

De Chinezen vissen onder het mom inktvissen te vangen | Foto: Nhobgood/Wikipedia

Ongekende grenzen

Deze visserij op grote schaal, brengt grote schade aan de ecosystemen in het gebied. Beschermde diersoorten doorkruisen de door de mens beschouwde internationale wateren van het ene beschermde gebied naar het andere, daar de marinewezens deze door de mens bepaalde grenzen niet kennen. In het strookje internationale wateren dat tussen de eilanden ligt hebben Chinese vissers hun boten geankerd en hun netten uitgegooid. Vissen, maar ook bedreigde diersoorten als reuzenschildpadden en beschermde haaien, komen tot afschuw van de Ecuadoraanse regering in de netten terecht.

Planet or Plastic
Schildpad verstrikt in spooknet | Foto: (Planet or Plastic): Jordi Chias

Plastic afval en olie rond Galapagoseilanden

Luís Suarez, uitvoerend directeur van de NGO ‘Conservación Internacional Ecuador‘, vertelt in een gesprek met Deutsche Welle dat er ook andere bedreigingen zijn voor de marine biodiversiteit door toedoen van China. Niet alleen de visserij brengt onomkeerbare schade aan de biodiversiteit, maar ook het afval dat deze vissers in het water gooien. Er is een grote hoeveelheid plastic afval met Chinese teksten erop aangespoeld langs de kust van de eilanden. Dit is geen nieuw probleem in het gebied, maar volgens de bewoners van de eilanden is het aantal plastic afval de afgelopen jaren flink toegenomen en valt dit samen met de aanwezigheid van Chinese vissersboten. Uit protest hangen de eilanders gevonden plastic flessen met Chinese etiketten aan hekken in de haven. Biologe Jessica Zambrano legt uit dat dieren kunnen sterven door het eten van plastic en andere dieren met plastic deeltjes in hun ingewanden voortleven:

“Plastic afval heeft ongeveer 100 jaar nodig om te worden afgebroken en dat hangt af van het soort plastic waarvan dat is gemaakt. In het afbreekproces fragmenteert het materiaal en ontstaan er microplastics. Dieren consumeren deze microplastics en kunnen sterven, doordat hun organisme het begeeft. Andere dieren, zoals reuzenschildpadden, eten bijvoorbeeld kwallen en kunnen het plastic afval verwarren met een kwal. Wanneer er bij die schildpadden een autopsie wordt uitgevoerd, worden er resten plastic afval waargenomen in de darmen.”

Volgens Luís Suarez wordt het zeewater in het gebied vervuild doordat grote Chinese schepen water uit andere streken met zich mee te voeren en hij vertelt dat er zelfs oliecontainers uit China in zee worden gedumpt.

Het zeewater wordt vervuild | Foto: publiek domein

Samenwerking met andere landen

De regering van Ecuador beschermt de bedreigde dieren en heeft de hulp ingeschakeld van regeringen van andere landen in Latijns-Amerika om samen de Chinese visserij in het gebied tegen te gaan en het natuurlijk erfgoed te beschermen. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Luís Gallegos, heeft vorige week gezegd hierover overleg te plegen met collega´s in Costa Rica, Panama, Colombia en Peru.
Luís Gallegos:

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zowel in Peking als in Quito stappen ondernomen om de Chinese autoriteiten in te lichten dat Ecuador zijn maritieme rechten handhaaft zonder onderscheid van vlaggen.”

 

Vorige week donderdag hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd de visserij rond de Galapagoseilanden tijdelijk te verbieden en akkoord te gaan met het toezicht van Ecuador op de Chinese vissersschepen. Volgens Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China in Beijing, zal China blijven eisen dat de vissersboten onder hun vlag, de wetgeving en regels handhaven. Wang Wenbin:

“China heeft besloten om van september tot november van dit jaar de diepzeevisserij ten westen van het Galapagos-zeereservaat te verbieden.”

Een grote criticus van China is Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Onlangs riep hij China op het milieu beter te beheren. Wang Wenbin bestempelde deze oproep als ongerechtvaardigde kritiek, daar de Verenigde Staten zelf het VN-Zeerechtverdrag niet heeft getekend en geratificeerd. De VS en China zijn al jaren in conflict en dit lijkt door de coronapandemie slechts te verergeren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools