Een aantal grote supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk is gestopt met de verkoop van geitenmelkproducten van het merk St Helen’s Farm, nadat in het geheim gemaakte videobeelden zeer schokkende taferelen laten zien hoe er op de geitenhouderij met de dieren wordt omgegaan. Melkgeiten die worden geschopt, geslagen, rondgeslingerd of aan één poot over de grond worden gesleurd. Dierenrechtenactivisten zijn inmiddels bezig de geiten te redden van deze boerderij.

mishandeling melkgeiten VK
Aan de geitenmelkproducten van het merk St Helen’s Farm kleeft gruwelijk dierenleed | Foto: screenshot video Animal and Pet World/YouTube

Geitenkaas en andere zuivelproducten gemaakt van geitenmelk, zoals yoghurt en ijs, worden steeds populairder. Het merk St Helen’s Farm is een van de meest bekende merken op dat gebied in het Verenigd Koninkrijk. Het merk staat in de schappen bij grote supermarktketens, zoals Tesco, Sainsbury en Waitrose. Na het zien van de schokkende beelden, die zijn gemaakt op geitenhouderij Far Marsh Farm die melk levert aan het merk St Helen’s Farm, zijn Tesco en Waitrose direct gestopt met de verkoop van geitenmelkproducten van dit merk.

Melkgeiten aan hun oren meegetrokken

Op de beelden is te zien hoe de dieren ernstig worden mishandeld. De medewerkers schoppen, stompen of slaan de dieren gruwelijk hard met een stang. De geiten worden hardhandig op hun rug gegooid, of aan hun oren meegetrokken. Eén geit wordt aan een van haar poten over de grond meegesleurd. Na de brute behandeling lopen meerdere geiten ernstig kreupel. Het geluid liegt er niet om wat deze behandeling met de dieren doet.

Bekijk de schokkende videobeelden, die ongeschikt zijn voor kinderen:
.

.

Gevoelige en zachtaardige dieren

Inmiddels zijn drie medewerkers van de geitenhouderij ontslagen. Meer dan een uur beeldmateriaal, dat een maand geleden werd verkregen, werd doorgespeeld aan de Engelse dierenrechtenorganisatie Surge.
.

mishandeling melkgeiten
Vreselijke mishandeling van melkgeiten in het VK | Foto: Surge

Volgens Ed Winters, oprichter en directeur van Surge, is St Helen’s Farm het meest prominente merk in geitenmelkproducten in het Verenigd Koninkrijk:

“Het merk wordt gezien als het beste van het beste, maar dat betekent niets voor de dieren. Geiten zijn gevoelige, nieuwsgierige en zachtaardige dieren. Maar de zuivelindustrie behandelt ze als producten, die ze kunnen uitbuiten voor winst.

St Helen’s vermeldt op hun website dat de melk een beloning is voor de goede zorg die de dieren krijgen en dat de werknemers ‘oprechte interesse en liefde hebben voor de dieren’. Maar het is overduidelijk, dat het tegenovergestelde waar is op in ieder geval één van hun melkleverende geitenhouderijen. De dieren worden rondgeslingerd en versleept en als ze niet langer genoeg melk produceren, worden ze geslacht.”

Lammeren direct weg bij moeder

Ook zonder het excessieve geweld is er veel leed op een geitenhouderij. Net als bij koeien worden bij moedergeiten direct na de geboorte hun lammeren afgepakt, wat voor beide veel stress oplevert. Volgens Surge worden in het Verenigd Koninkrijk alleen al jaarlijks zo’n 50.000 voornamelijk mannelijke babygeitjes geslacht, omdat ze geen functie hebben in de zuivelindustrie.

geiten
Jonge dieren horen bij hun moeder | Foto (illustratief): publiek domein

Reddingsoperatie en petitie

Dierenrechtenorganisatie Surge een reddingsoperatie gestart om de 4.000 melkgeiten van deze gruwelboerderij te redden. Ze roepen mensen op in het Verenigd Koninkrijk om een thuis te bieden voor deze mishandelde geiten. 42 geiten gaan inmiddels een beter leven tegemoet, zonder geweld. Als je de petitie die deze reddingsactie ondersteunt wilt tekenen, dan kan dat op de website van Surge.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.