De Europese haaien worden voortaan iets beter beschermd. Een forse meerderheid van het Europees Parlement stemde in met een verbod op overboord gooien van haaien na het ontvinnen. De verwachting is dat dit minder haaienlevens kost: de boten zijn tenslotte sneller vol.

Zijdehaai
Zijdehaai, bedreigd door overbevissing voor vinnen | Foto: Wikimedia Commons

Ontvinnen aan land
De vinnen worden nu van de vaak nog levende haaien afgesneden, waarna de dieren worden teruggegooid in zee en een gruwelijke, langzame dood sterven. Met de nieuwe regelgeving mogen de vissers de haaien niet aan boord ontvinnen, dit gebeurt pas aan land. De rest van de haaienlijven wordt mogelijk verwerkt in kattenvoer of visproducten. Volgens de Britse Europarlementariër Chris Davies is deze maatregel een eerste stap en zullen er meer beschermende maatregelen volgen.

Vraag stijgt
Door de stijgende welvaart in China verhoogt de vraag naar haaienvinnensoep, die in het land als delicatesse wordt beschouwd. Hierdoor levert de handel in haaienvinnen veel geld op: zo’n € 550,- per pond vin. Ontvinnen is in Europa al sinds 2003 verboden, maar kon door mazen in de wetgeving niet worden gehandhaafd. Vissers kregen speciale vergunningen en konden hun gang gaan.

Haaienstand daalt
Volgens de EU worden jaarlijks circa 75 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. De EU is de grootste exporteur van vinnen, voornamelijk door de Spaanse vissers die 55% van de haaienvangst voor hun rekening nemen. Het is geen verrassing dat inmiddels een derde van de Europese haaien in hun voortbestaan wordt bedreigd. Vooral de grote blauwe haai, de zijdehaai, de kortvinmakreelhaai en de haringhaai lopen kans uit te sterven.

Bronnen: Trouw, NOS ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde