Half september zijn tijdens de vogeltrek ongeveer 7500 zangvogels omgekomen toen zij door een gasvlam vlogen van een gasinstallatie in New Brunswick, Canada. 

Red-eye vireo - gasinstallatie
Onder de 7500 vogels die gedood zijn waren onder andere red-eye vireos. Deze kleine Amerikaanse zangvogelsoort staat op de Rode Lijst van het IUCN | Foto: Wikimedia Commons

Het ongeluk gebeurde toen duizenden zangvogels werden aangetrokken door de gasvlammen. Tussen de verbrande vogels bevonden zich ook exemplaren van zeldzame soorten. Niet alle vogels waren direct dood. Het grootste deel van hen, ongeveer 6800 vogels, stierf binnen een paar uur, terwijl nog eens honderden vogels gewond raakten en moesten worden geëuthanaseerd. De vlammen uit de installatie zijn ongeveer dertig meter hoog en worden met verschillende kracht uitgestoten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Kleine hoeveelheden gas worden verbrand om de juiste druk in de installatie vast te houden.

Don McAlpine, hoofd Zoölogie van het New Brunswickmuseum, vertelde dat de zangvogels als “motten op het licht afkwamen”.

Een woordvoerder van de boorinstallatie vertelt dat de installatie buiten werking is gesteld tot nader order van de autoriteiten en dat het bedrijf alle medewerking toezegt.

In een open brief liet ‘Nature New Brunswick’ weten dat medewerkers vooral moeten doorgaan met het onderzoek en dat het hun plicht is om het ongeluk serieus te nemen. Dit tot grote vreugde van natuurorganisaties.

CBCNews item [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven