Het verzorgen van een huisdier staat bij velen bovenaan. Vooral voor kinderen is het goed om een huisdier te kunnen verzorgen en op te groeien met dieren. Toch kan het ook fout gaan tussen kind en hond als het kind de taal van een hond niet begrijpt.

Kind en hond
Foto: russteaches / Foter / CC BY

Speciaal voor kinderen heeft het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) een aantal artikelen op haar ‘kids’ site gezet voor het veilig omgaan met de hond. In ‘De taal van een hond’ kunnen kinderen lezen hoe met een hond om te gaan. Omdat een hond nu eenmaal niet kan praten maakt hij door middel van lichaamstaal duidelijk hoe hij zich voelt. Op de ‘kids’ site wordt deze ’taal’ verduidelijkt. Deze site is ook leerzaam voor kinderen zonder hond, want honden kom je overal tegen op straat.

Ongelukken voorkomen
Eén artikel gaat over de ontmoeting tussen kind en hond. Veel kinderen vinden honden leuk en willen hen aanhalen. Het is dan belangrijk voor een kind om te weten of een hond dat ook wil. Op de site van het LICG wordt beschreven hoe een hond eruit ziet als hij ‘dreigt’, waarom hij dreigt en wat je dan moet doen. Op deze manier kunnen veel ongelukken worden voorkomen.

Speelmakkertje
Het laatste artikel op de site gaat over ‘spelen met een hond’. Door te spelen met een hond ontstaat een goede band tussen kind en hond. Veiligheid staat echter altijd voorop. Het is dus belangrijk voor het kind alle ‘spelregels’ goed te kennen. Als een kind die eenmaal kent kan een hond zijn beste speelmakkertje worden.

Bron: Dierennieuws.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven