Dit jaar bestaat de Canadese stad Montreal 375 jaar en dat is reden voor een feestje. Er zijn fantastische festiviteiten georganiseerd, maar helaas is er ook het plan om een rodeo te organiseren met als doel dit een jaarlijks evenement te maken. The Animal Alliance of Canada maakt zich grote zorgen om dit feest en daarom zijn ze een petitie gestart om de rodeo tegen te houden.

rodeo
Foto: © Richard Field Levine

Mario Blom van de Animal Alliance of Canada:

“Er zijn lokale actiegroepen geweest, die hebben geprobeerd om de rodeo tegen te houden. Helaas geeft de burgemeester niet om dierenwelzijn of wat de bevolking ervan vindt. Hij geeft echter wel om het internationale imago van de stad en is vooral gevoelig voor buitenlandse interesse. Ik ben daarom samen met de directeur, Georges Dupras, een petitie gestart om ervoor te zorgen dat de rodeo niet doorgaat.”

Georges:

“De rodeo wordt gehouden in de oude haven van Montreal en is onderdeel van de Nomadfest activiteiten die het 375-jarig bestaan van de stad vieren. Het evenement is bevestigd door stadsambtenaren en er wordt momenteel zelfs reclame voor gemaakt. We hadden geen idee dat de activiteiten een rodeo zou bevatten en waren dan ook erg verrast toen we daar achter kwamen. Er worden verder geen activiteiten georganiseerd waar dieren bij komen kijken”

Acties
De organisatie heeft meerdere acties ondernomen om de rodeo te stoppen. Ze hebben de burgemeester van Montreal benaderd met de vraag om het plan te heroverwegen en hem het hoge risico, waar paarden en anderen dieren aan blootgesteld worden, uitgelegd. De media van Montréal is opgezocht voor steun, er is een campagne gemonteerd voor zowel binnen- als buitenland, de namen van sponsoren van de rodeo zijn genoemd op de website van Animal Alliance en ze hebben meerdere radiointerviews gedaan over het onderwerp. Dit is gelukkig niet allemaal voor niets geweest. Naast de steun van dierenartsen in heel Québec en de steun van 23 nationale en internationale organisaties die dieren beschermen, hebben ze ook een groot publiek achter zich staan. Georges licht toe:

“Naast deze acties verwachten we dat er demonstraties zullen plaatsvinden in augustus, wanneer de rodeo plaatsvindt.”

Zorgen

“Als deze rodeo succesvol wordt, is het de bedoeling dat het jaarlijks terugkeert. Onze bezwaren tegen rodeo’s zijn gebaseerd op onderzoeksrapporten die hebben aangetoond dat paarden en andere dieren letsel oplopen of zelfs overlijden door rodeo’s in Noord-Amerika. In 30 jaar tijd zijn er alleen al 65 paarden gedood tijdens de Calgary Stampede. Deze cijfers bevatten nog niet eens de dieren die gewond zijn geraakt tijdens het trainen voor het evenement of tijdens de rodeo zelf en hierdoor naar de slacht zijn gebracht. ‘Barrel racing’ is één van de onderdelen waardoor paarden vaak verwondingen oplopen aan hun benen. En zelfs met die verstuikingen worden ze gedwongen om te concurreren met andere paarden. Elke week sterven er zo’n 24 paarden tijdens races in de Verenigde Staten.”

Onbegrip

“We snappen niet waarom de burgemeester een rodeo heeft gekozen om de verjaardag van Montréal te vieren; rodeo’s zijn niet eens deel van de Frans-Canadese cultuur. Ik vroeg de burgemeester waarom Cirque du Soleil niet gekozen is in plaats van een rodeo. Dit populaire circus van de wereld is nota bene gevestigd in Montréal. Tot op heden heb ik nog geen antwoord mogen vernemen…”

De Animal Alliance of Canada is een nationale non-profit organisatie die is opgericht in 1990. Ze hebben kantoren in Toronto, Montréal en Vancouver. Ze houden zich bezig met het beschermen van dieren op alle denkbare fronten en werken daarvoor ook samen met andere organisaties in het land. Georges Dupras is één van de zeven bestuurders en doet er al ruim 50 jaar alles aan om dieren te helpen.

Jij kunt ook helpen om de geplande rodeo te stoppen. Teken de petitie hier!

©AnimalsToday Sophie Janssen