Zo’n 46.000 vierkante meter aan beschermde natuur in de Braziliaanse Amazone wordt opengesteld voor de mijnbouw, als het aan de Braziliaanse overheid ligt. Het gaat om een reservaat ter grote van Denemarken genaamd Renca. De Braziliaanse overheid hief de status van beschermd natuurgebied op. Echter, heeft een rechter voor nu het besluit van de overheid geblokkeerd. Het gebied is rijk aan goud, koper en andere mineralen. Het besluit van de Braziliaanse overheid kan beschouwd worden als de ‘grootste aanval’ op het Amazonegebied in de laatste 50 jaar, zoals de Braziliaanse senator Randolfe Rodrigues recentelijk in de media zei.

Amazonegebied
Het Amazonegebied | Foto: CIFOR Flickr via Compfight cc

Mijnbouw in dit gebied betekent een onherstelbare schade voor de bestaande ecosystemen en de unieke biodiversiteit in het gebied. De Braziliaanse overheid beweert dat 9 inheemse reservaten en beschermde gebieden niets hoeven te vrezen, want ze zouden geen gevaar lopen. Activisten maken zich echter ernstig zorgen over deze gebieden en denken dat ze juist bedreigd zullen worden. Zij delen de zorgen van Mauricio Voivodic, hoofd van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in Brazilië. Hij waarschuwde al eerder dat mijnbouw in dit gebied zal leiden tot een “bevolkingsexplosie, ontbossing, vernietiging van waterbronnen, het verlies van biodiversiteit en landconflicten.” Het gebied dat het meest interessant is voor goud- en kopermijnbouw ligt in een van de beschermde gebieden, het biologisch reservaat Maicuru, volgens een rapport van het WWF. Hier leven verschillende inheemse stammen in relatieve isolatie. Het WWF zegt dat “goudkoorts in de regio onomkeerbare schade aan die culturen kan toebrengen.” 

dolfijn amazonegebied
Rivierdolfijn in de Amazone, die een rozige kleur heeft, komt alleen voor in het Amazonegebied | Foto: Luciana Christante Flickr via Compfight cc

Inmiddels hebben 20 nationale en internationale bedrijven aangegeven interesse te hebben om mineralen te gaan winnen in het Renca reservaat. Volgens de Braziliaanse overheid moet dit gebied opgeofferd worden om een boost te geven aan de economie, om de export te verbeteren en buitenlandse investeerders aan te trekken. Het besluit past bij de tendens van de huidige Braziliaanse overheid om de hoeveelheid beschermde natuurgebieden te verminderen én de rechten van inheemse bevolkingsgroepen te negeren zodat bedrijven de gebieden kunnen gebruiken voor mijnwinning. 

Bekijk hieronder de video van de Braziliaanse model Gisele Bündchen die oproept voor het beschermen van het Amazome-regenwoud:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Mijnwinning is niet de enige reden dat er in Brazilië regenwoud verdwijnt. Ook voor landbouw wordt veel bosgebied gekapt. Brazilië is inmiddels de grootste sojaproducent ter wereld. Veel regenwoud heeft plaats gemaakt voor de soja-akkers. Deze soja wordt voornamelijk verkocht voor veevoer. Nederland is de grootste importeur van de Europese landen van soja uit Brazilië voor vleesproductie. Brazilië heeft wel strengere regels opgesteld om te voorkomen dat er meer regenwoud verdwijnt voor de productie van soja, zo wordt alleen nog soja afgenomen van plantages waarvoor na 2008 geen regenwoud is gekapt. Door de strengere regelgeving gaan Braziliaanse sojaboeren echter in andere landen soja produceren, zoals in Paraguay. In dit land heeft bijna het gehele Atlantische woud in het oosten plaatsgemaakt voor sojavelden. Op deze manier verplaatst het probleem zich naar andere regio’s. De sojaproductie in Paraguay is voor 90% in handen van Braziliaanse sojatelers.

Amazonegebied
De waterlelie Victoria Amazonica komt van oorsprong alleen voor in het Amazonegebied | Foto: MudflapDC Flickr via Compfight cc

Verlies Amazonegebied
Het Amazone-regenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het wordt niet voor niets de groene longen van onze planeet genoemd. 60% van het Amazone-regenwoud bevindt zich in Brazilië. Het wordt gekenmerkt door de unieke biodiversiteit en de complexiteit van de ecosystemen. Een op de tien plant- en diersoorten op aarde komt hier voor. Er worden vandaag de dag nog steeds nieuwe dieren- en plantensoorten gevonden in het Amazonegebied. Maar de Amazone wordt ernstig bedreigd door onder meer ontbossing en vervuiling. Het terugdringen van ontbossing in het Amazonegebied wordt als vitaal gezien om de gevolgen van klimaatverandering en opwarming van de aarde te beperken. Zo is het regenwoud van de Amazone een van de grootste natuurlijke opslagplaatsen op land van CO2 in de wereld. Bomen nemen CO2 op en leggen dit vast in stam, takken en bladeren. Dit enorme koolstofreservoir draagt bij aan de afremming van de opwarming van de aarde. Maar tijdens het kappen van bomen komt de omgezette CO2 vrij. De bomen zorgen daarnaast voor het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof. In 2015 waarschuwde de WWF dat in 2030 een kwart van de Amazone verloren kan zijn gegaan als er niet snel extra maatregelen worden genomen.  Het is daarom van cruciaal belang dat de overheid van Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika in actie komt om de groene longen van onze aarde te beschermen.

Bronnen: La Chispa, The Guardian, Ecoticias, La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer