Voor het eerst heeft onlangs een veroordeling plaatsgevonden op basis van DNA van een gedood dier. Drie Engelse mannen met een wrede en illegale hobby, badger baiting (hond-dasgevechten), hadden een das de schedel in geslagen. Bloed op een overhemd van een van de mannen bleek van de vermoorde das te zijn.

DNA
© Lars Soerink, Vilda Natuurfotografen

Agenten vonden nabij Rotherham een das die met een klap op het hoofd was gedood, het arme dier lag vlak bij een burcht die met aarde was dichtgegooid.

Drie jonge mannen uit het graafschap Derbyshire, Groot-Brittannië, werden door de politie aangehouden toen ze de plaats van het misdrijf wilden ontvluchten. Twee mannen zaten in een auto, een derde had zich verstopt in een nabijgelegen veld. Hij werd gevonden met behulp van een helikopter die warmtebeeldcamera’s gebruikte. In de auto trof de politie zes honden aan inclusief halsbanden waarmee de honden onder de grond gevolgd kunnen worden (op deze manier jagen ze dassen op) en drie schoppen.

Op een schop troffen de agenten bloed en haren aan: het DNA van dat bloed kwam overeen met een bloedvlek op een overhemd van een van de mannen.

Omdat het een ernstig misdrijf betreft veroordeelde de rechtbank in Chesterfield, North East Derbyshire & Dales Magistrates Court, de mannen tot een celstraf van 12 weken. Hen werd aangerekend dat ze de das opzettelijk hebben gedood.

Verder moeten ze elk een boete betalen van 80 pond (bijna € 111,-) en mogen ze de rest van hun leven geen honden houden.

Hoofdinspecteur Ian Brigss van de dierenbescherming RSPCA:

“Deze zaak toont perfect aan hoe moderne forensische technieken toegepast kunnen worden in dierenmishandelingszaken, om daders te pakken te krijgen die eerder mogelijk de dans ontsprongen.”

“Door nauw samen te werken met de Wildlife DNA Forensic unit van het Scottish Government’s Science and Advice for Scottish Agriculture (SASA), konden we deze mannen niet alleen vangen, maar ze ook specifiek verbinden aan de das die ze hadden gedood en dat als bewijs gebruiken in de rechtszaal.”

“Het gebruik van zulke vooruitstrevende wetenschap in vervolgingen waarbij dierenwelzijn in het geding is, was slechts een paar jaar geleden praktisch ondenkbaar, maar nu is het een waardevol hulpmiddel om wreedheid tegen dieren te bewijzen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.