Winnie is nu 7 weken oud en bijna een week bij mij. Haar gesnotter is over. Maar opeens is het schrikken want het is opvallend hoe vaak ze haar bekje open heeft en naar adem lijkt te happen. Dat is niet normaal. Ongerust bel ik onze vogeldierenarts van dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam en gelukkig kan ik er diezelfde middag nog terecht. Met Winnie in een kattenmand op de fiets er naar toe met een extra grote handdoek over de mand zodat ze warm zit en niet op de tocht. In de spreekkamer zijn zowel de assistente als de dierenarts gecharmeerd van kuiken Winnie.

Winnie bij de dierenarts - Winnie, een gered vleeskuiken

De dierenarts luistert zorgvuldig naar haar hart, maar kan gelukkig niets vreemds ontdekken. Wel klinken haar luchtwegen vol en is daar waarschijnlijk een ontsteking. Winnie moet daarom een antibioticakuur krijgen. Voor de goede dosis moet ze nog even op de weegschaal. Daar blijkt ze al bijna drie kilo te wegen. Een kuiken van 7 weken heeft bijna 2 keer het gewicht als de volwassen legkippen die we redden van de slacht! En dat terwijl een legkip er 18 weken over doet voordat ze is volgroeid.

Winnie bij de dierenarts - Winnie, een gered vleeskuiken
Op de weegschaal bij de dierenarts blijkt Winnie al bijna drie kilo te wegen. Een kuiken van 7 weken heeft bijna 2 keer het gewicht als de volwassen legkippen die we redden van de slacht! En dat terwijl een legkip er 18 weken over doet voordat ze is volgroeid.

Winnie is blij als ze weer thuis is en lekker kan eten en naast Djum djum kan liggen. Die nacht word ik vele malen wakker en ga kijken of Winnie naar adem hapt. Ik blijf me zorgen maken en woelen in bed. Komt het wel goed? Het is toch een kwetsbaar kuiken. En ik wil haar nog niet kwijt…

Winnie bij de dierenarts

Waarom niet Red een Vleeskuiken?

Met het verhaal van het geredde vleeskuiken Winnie en haar dagboek willen we laten zien dat er achter die ruim 500 miljoen vleeskuikens die ieder jaar in ons land geslacht worden er ruim 500 miljoen keer per jaar een enorme tragedie plaats vindt bij een individu dat onvoorstelbaar intens lijd voor de korte lekkere trek van ons mensen. Een kuiken wat we met Pasen schattig, lief en donzig vinden, maar wat ons niet verhindert er in de industrie meedogenloos wreed mee om te gaan. Winnie staat voor al die kuikens die geen naam krijgen en hetzelfde leven moeten ondergaan als zij. Winnie is uiteindelijk niet ruw gevangen en gruwelijk aan haar eind gekomen. Maar toch zal zij, ondanks dat wij het haar zo erg gunnen, nooit het leven kunnen krijgen waar zij als jong voelend levend wezen recht op heeft. Als jong dier kampt zij met een gigantisch overgewicht waardoor zij erg gehinderd wordt in haar natuurlijke gedrag en waardoor zij nooit oud kan worden. Winnie kwam op ons pad en daardoor vingen wij haar op. Omdat zij recht heeft op als dat mogelijk is nog een stukje mooie tijd in haar leven. Soms vallen er een paar vleeskuikens van een veewagen en ook dan vangen wij deze dieren op. Maar we zullen nooit vleeskuikens als Winnie vrijkopen van de slacht. Omdat we dan alleen de markt vergroten en er aan bijdragen dat er nog meer kuikens lijden. Met de legkippen die naar de slacht gaan is het een ander verhaal. Zij worden in korte tijd intensief gebruikt voor de eieren en zijn daarna voor de boer en de industrie vrijwel waardeloos. Red een Legkip.

Red een Legkip ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.