Natuurbeschermers reageren verbijsterd nadat Japan en andere pro-walvisjacht landen tegen een voorstel stemmen voor een beschermd gebied voor walvissen, dolfijnen en bruinvissen.

beschermd gebied
Foto: Wikimedia

Een beschermd gebied in de Zuid-Atlantische Oceaan, dat is wat natuurbeschermers wilden. Met dit gebied hoopten zij te voorkomen dat populaties van walvissen, dolfijnen en bruinvissen nog meer zouden dalen. Het gaat namelijk niet goed met deze zeezoogdieren. Vooral de situatie voor verschillende walvispopulaties is dreigend.

Dreigende walvisjacht
Toen het eenmaal duidelijk werd dat verschillende walvispopulaties ernstig aan het dalen waren, werd er een verbod ingesteld op de commerciële walvisjacht. Dit houdt in dat het doden van walvissen vanuit een commercieel oogpunt niet is toegestaan. Ondanks dit verbod, dat in 1986 werd ingesteld door de Internationale Whaling Commission (IWC), een intergouvernementele commissie die zich bezighoudt met het behoud van walvissen en het managen van de walvisjacht, zijn daarna nog bijna 50.000 walvissen gedood! De reden? Mazen in het verbod.

Japan, Noorwegen en IJsland
Een aantal landen vonden namelijk mazen in het verbod, waardoor zij toch door konden gaan met het doden van walvissen. Drie landen zijn verantwoordelijk voor het hoogste aantal gedode walvissen. Dit zijn Japan, Noorwegen en IJsland. Het meest bekend van deze landen is Japan, die wetenschappelijk onderzoek als reden geeft voor hun walvisjacht. Ook Groenland jaagt nog op walvissen en sommige kleine gemeenschappen mogen walvissen doden vanwege culturele redenen. Maar niet alleen walvissen hebben te kampen met dalende populaties, ook dolfijnen en bruinvissen worden bedreigd. Door een groot beschermd gebied aan te wijzen, hopen natuurbeschermers walvissen, dolfijnen en bruinvissen een eerlijke kans te geven.

Afgewezen voorstel
Tijdens de 66ste bijeenkomst van IWC, die deze week plaatsvindt in Slovenië, werd het voorstel voor een beschermd oceaangebied gepresenteerd. 38 landen stemden voor en 24 landen stemden tegen. Maar omdat 75 % van de landen voor moet stemmen, werd het voorstel afgewezen.

Teleurstelling
Hoewel het voorstel voorgaande bijeenkomsten ook werd afgewezen en er vanuit werd gegaan dat Japan, Noorwegen en IJsland wederom een stokje zouden steken voor het doorvoeren van het voorstel, is de teleurstelling bij natuurbeschermers groot. Josh Coated, Marine campagnevoerder bij de Australische Marine Conservation Society:

“Er is een hoge nood om onze walvissen, dolfijnen en bruinvissen beter te beschermen. Dit beschermde gebied zou nou juist dàt hebben gedaan. Ook zou het de groei van duurzaam toerisme hebben gestimuleerd en het doen van het broodnodige onderzoek hebben bevorderd.”

Steun van landen in het gebied
Opmerkelijk is dat er tegen werd gestemd door landen die ver van de Zuid-Atlantische Oceaan liggen. Zo stelt John Frizell van Greenpeace:

“Wat het meest teleurstellend is, is dat al deze inspanningen uiteindelijk worden ondermijnd door IWC-landen die duizenden kilometers ver weg liggen, niet eens in het zuidelijk halfrond en sommige zelfs aan de andere kant van de wereld. Daarentegen, alle landen binnen het gebied ondersteunen het voorstel volledig.”

Punt op de agenda
Een ander punt op de agenda tijdens deze 66ste bijeenkomst, is een voorstel van Australië waarin Japan goedkeuring van het IWC moet vragen voor het jagen op walvissen onder het mom van ‘wetenschappelijk onderzoek’. Helaas zien verschillende organisaties en natuurbeschermers het somber in en zal naar verwachting ook dit voorstel worden afgewezen.

 Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen