Een geweldig mooie verrassing in Kameroen. Daar ontdekten medewerkers van Greenpeace nesten van een bijzonder zeldzame chimpanseesoort. Diep triest is dan weer dat het Amerikaanse landbouwbedrijf Herakles Farms deze nesten binnenkort gaat vernietigen om ook daar palmolieplantages aan te leggen.

Chimpansee in boom
Foto: @Doug88888 / Foter / CC BY-NC-SA

Met lokale deskundige trokken de medewerkers van Greenpeace drie weken lang door het oerwoud. Hoog in de bomen ontdekten ze maar liefst twintig nesten. Het dat Herakles heeft aangekocht bevindt grenst aan beschermde natuurgebieden zoals het Korup National Park.  Daarbij ligt het midden in het grootste nog in tact zijnde deel van het West-Afrikaanse regenwoud.

In het gebied, dat 73.000 hectare groot is, komen ernstig bedreigde primatensoorten voor zoals de dril en de Preuss rode franjeaap maar ook vissoorten die nergens anders ter wereld meer te vinden zijn. Daarbij is het een belangrijke migratieroute voor verschillende diersoorten en het leefgebied van onder andere de bosolifant.

Ondanks dit alles heeft volgens landbouwbedrijf Herakles dit gebied geen grote ecologische waarde.

Een studie die recent werd uitgevoerd door de Universiteit van Dschang in Kameroen en gesteund door het Wereld Natuur Fonds, Save Wildlife en Greenpeace laat echter geen twijfel mogelijk. Het gebied is juist van onschatbare ecologische waarde. De ontdekking van de nesten van de zeldzame chimpansee bevestigen dit nog eens.

Greenpeace roept de overheid van Kameroen op dit gebied per direct te beschermen en Herakles moet zich natuurlijk terugtrekken uit het gebied.

Lees hier het hele rapport over de chimpansees in Kameroen.

Bron: Greenpeace ©PiepVandaag.nl