In Spanje is een ontsnapte stier doodgeslagen op straat. Het dier, Campanito genaamd, werd ingezet bij een wreed evenement met stieren in de gemeente Brihuega (Guadalajara). Na de ontsnapping werd Campanito overreden en door omstanders doodgeslagen. De politie doet onderzoek maar er is nog niemand aangehouden.

stier
Ontsnapte stier doodgeslagen in Spanje | Foto: Pixabay

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis doen aangifte tegen het doodslaan van stier Campanito. In de nacht van zondag 8 augustus vond er een evenement met stieren plaats in Brihuega. Campanito ontsnapte uit de stierenvechtarena, waarna hij door de straten van Brihuega dwaalde. Deelnemers aan het wrede evenement achtervolgden vervolgens de bange stier. Dit gebeurde te voet maar ook met auto’s. Op een gegeven moment werd Campanito van achteren op hoge snelheid opzettelijk overreden. Hierna werd de stier ingesloten door meerdere auto’s. Volgens ooggetuigen werd de stier vervolgens doodgeslagen. CAS en AnimaNaturalis doen aangifte van dierenmishandeling en treffen voorbereidingen om de zaak voor de rechter te brengen en ook bij de deelstaatsregering van Castilla-La Mancha. Hiervoor kunnen de daders een gevangenisstraf van 6 tot 18 maanden krijgen.

Helaas gebeuren jaarlijks dergelijke misstanden tijdens evenementen met stieren, waarbij dieren op gruwelijke wijze gedood worden. CAS en AnimaNaturalis willen dat de daders hun verdiende straf krijgen. Campanito deed wat we allemaal in zijn plaats hadden gedaan: ontsnappen aan de vernederingen en het geweld. Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Dit incident laat weer zien wat de ongelofelijk wrede stierenvechten met het brein van de mens doen: een stier die gedreven door angst uit een arena weet weg te komen wordt beschouwd als een gevaarlijk monster dat hoe dan ook moet worden afgemaakt. Ik vraag me dan af wie zich hier nu gedraagt als monster? De mens toch?!”

Daarnaast gaan de organisaties ook aangifte doen tegen het niet volgen van de veiligheidsvoorschriften van de arena waar het evenement plaatsvond. Hiermee hebben de organisatoren de veiligheid van mensen in gevaar gebracht.

Er vinden in Spanje meer dan 18.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar. CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden. Lees de resultaten van het onderzoek in de volgende deelstaten: CataloniëLa Rioja en Valencia.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer