Er is een grote klap toegediend aan één van de belangrijkste criminele netwerken in illegale wildlifehandel in West-Afrika. Drie arrestaties en een partij ivoor, pangolinschubben en pangolinklauwen, waren het resultaat van een inval in een opslaglocatie in Lagos, Nigeria. De inval was voorbereid door grondig speurwerk van de Wildlife Justice Commission en werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Nigeriaanse douane-autoriteiten.

ivoor
Grote partij pangolin en ivoor onderschept in Nigeria; leggen criminelen voorraad aan? | Foto: Pixabay

Pangolin en slagtanden

Bij de inval werden 196 zakken gevonden gevuld met ruim 7.000 kilo pangolinschubben, 4,6 kilo pangolinklauwen en 846 kilo ivoor; geheel bestemd voor export naar het buitenland. Drie niet-Nigeriaanse mannen werden ter plekke gearresteerd, naar overige verdachten wordt nog gezocht. Die zijn waarschijnlijk het land al ontvlucht.

West-Afrikaans netwerk van illegale handel

Het drietal wordt ervan verdacht te zijn betrokken bij een groot transnationaal crimineel netwerk in West-Afrika, verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldhandel in pangolinproducten. Big business, want de pangolin of het schubdier is het meest verhandelde zoogdier ter wereld! Vooral in Azië en Afrika bestaat grote vraag naar medicijnen, accessoires en vlees van deze bijzondere miereneter. Niet verrassend dus dat juist in de handelsknooppunten Lagos en Singapore grote vangsten werden gedaan door de douane. De partij van vorige week staat in de top 10 van de afgelopen drie jaar, en is de op twee na grootste vangst ooit in Nigeria.

Joseph Attah, persofficier van de Nigeriaanse douane:

“De vraag naar pangolin, de pangolins zelf noch de meeste bij de handel betrokken criminelen komen uit Nigeria. Dit land wordt vooral als doorvoerhaven gebruikt, en om dat tegen te gaan werken we nauw samen met internationale partners.”

Toename van handel in pangolin

Voor het eerst werd op de illegale markt meer pangolin aangeboden dan ivoor, zo constateerde de Wildlife Justice Commission bij hun undercoveractiviteiten. Het is een trend die in 2019 voor het eerst is waargenomen, en die zich kennelijk verder heeft voortgezet. Ingegeven door dalende ivoorprijzen kiezen criminelen ervoor over te stappen op pangolin, of hun ivoorhandel ermee uit te breiden. De commissie waarschuwt voor een toename van de handel zodra de reisbeperkingen in verband met Covid-19 worden opgeheven. Het lijkt erop dat er voorraden zijn aangelegd in afwachting van versoepelingen. Ook de recent aangetroffen partij wijst in die richting.

Wildlife Justice Commission

De Wildlife Justice Commission, gevestigd in Den Haag, zet zich sinds de oprichting in 2015 in voor de bestrijding van illegale wildlifehandel door bij te dragen aan de afbraak van criminele netwerken die eraan verdienen. De aanpak wordt gekenmerkt door het verzamelen en delen van inlichtingen over de handelspraktijken, waardoor in samenwerking met de locale handhavingsautoriteiten, criminelen daadwerkelijk worden gearresteerd en berecht. Tot nu toe zijn door het werk van Wildlife Justice Commission al 151 smokkelaars gearresteerd en werden 35 criminele netwerken ontmanteld.

Steve Carmody, programmadirecteur:

“Deze operatie is een succes van het recht en een mijlpaal in ons werk, maar we moeten erkennen dat er veel nieuwe criminelen staan te trappelen om de plek van de verdachten in te nemen. Daarom gaan we door met ons onderzoek en blijven we bewijzen zoeken om te delen met lokale handhavingsorganen, die daarmee smokkel en illegale handel kunnen opsporen en berechten. Er is een netwerk nodig om een netwerk te verslaan, we doen het samen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée