In de gemeente Barneveld, Gelderland, is op twee pluimveebedrijven met respectievelijk 28.600 en 17.000 kippen vogelgriep H5 vastgesteld. 45.600 dieren zijn door de NVWA geruimd. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. Europa kampt al maanden met de ergste vogelgriepuitbraak ooit.

vogelgriep
Vogelgriep: 45.600 kippen afgemaakt in Barneveld | Foto: Pixabay

In een straal van drie kilometer van het besmette bedrijf liggen 23 andere pluimveebedrijven. De NVWA onderzoekt of er hier ook sprake is van een vogelgriepbesmetting. De getroffen bedrijven behoren tot de zesde en zevende die binnen twee weken tijd getroffen zijn door vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 230 andere pluimveebedrijven. Voor die bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Sinds 13 april zijn er in Barneveld en Lunteren zeker een half miljoen kippen en eenden gedood. Dit aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat andere omliggende bedrijven uit voorzorg worden geruimd.

Weer vogelgriep Lunteren: 280.000 kippen afgemaakt

Grootste vogelgriepuitbraak ooit

In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok-en afschermplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Er is ook een verbod ingesteld op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen met ‘risicovogels’, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit.

Vogelgriep lijkt steeds meer op een ziekte die het hele jaar aanwezig is, in plaats van de oplevingen in het voor- en najaar. Dit maakt dat de pluimveehouderij een steeds groter financieel risico loopt. Mogelijk wordt de sector door vogelgriep onrendabel.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer