Kietelen is een bijzonder fenomeen: je kunt het niet bij jezelf doen, het is fijn en leuk en soms heel irritant. Dat vinden ratten ook, zo heeft nieuw onderzoek uitgewezen. De dieren worden er blij en vrolijk van.

kietelen
De bruine rat | Foto: Jean-Jacques Boujot/flickr

Onderzoekers hoogleraar Michael Brecht en zijn student Shimpei Ishiyama van de Berlijnse Humboldt-universiteit publiceren in het vakblad Science opmerkelijke uitkomsten van hun onderzoek bij ratten: deze dieren worden graag gekieteld. Net zoals veel mensen reageren ook ratten wanneer ze op buik en onder hun voeten worden gekieteld.
De dieren maken geluidjes tijdens het kietelen die er op wijzen dat ze de aanrakingen prettig vinden. Volgens hoogleraar Brecht is het een spelletje voor de dieren. Kietelen heeft niet echt een bewezen functie, maar toch lijkt het een manier van de hersenen te zijn om ervoor te zorgen dat dieren met elkaar gaan spelen.

In de juiste stemming
De ratten tonen zich alleen toegankelijk voor het plezier van kietelen als de stemming goed is. Toen de onderzoekers onprettige proeven met de dieren uitvoerden (ze lieten ze op een hoog platformpje staan terwijl er fel licht brandde), wilden de dieren nadien niet gekieteld worden. Ze waren niet op hun gemak en voelden zich niet prettig. Volgens de onderzoekers bewijzen deze uitkomsten dat kietelen alleen een prettige ervaring is wanneer de situatie goed is. Ook van apen staat vast dat zij het prettig vinden gekieteld te worden, over andere dieren bestaan vermoedens over de gevoelens over deze specifieke aanraking, maar niets daarvan is wetenschappelijk bewezen. Wel is van veel dieren bekend dat ze een gevoelig plekje hebben.

Bronnen: Scientific American, Volkskrant ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema