Varkens in Nood wint aanklacht tegen Vion over video slachtproces

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de stichting Varkens in Nood in het gelijk gesteld en geoordeeld dat slachterij Vion in een video over het slachtproces de consument essentiële informatie onthoudt en daardoor een onvolledig en te rooskleurig beeld schetst. Dit is in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Vion wordt gesommeerd niet meer op deze wijze reclame te maken.

slachtproces

Varkens in Nood wint aanklacht tegen Vion over video slachtproces| Foto: Compassion in World Farming via Compfight cc

Varkens in Nood vindt het een goede zaak dat Vion in een video het hele slachtproces laat zien, maar stelt dat dan ook alles getoond moet worden. Dus inclusief het verdoven van de varkens met CO2 gas, dat ernstige ademnood veroorzaakt. In de getoonde transparantievideo op de website van Vion werd dit gedeelte juist weggelaten. Tegen deze misleiding diende Varkens in Nood een klacht in bij de RCC, die de stichting in het gelijk stelt.

Vion heeft inmiddels de video van de website verwijderd. Varkens in Nood hoopt dat er een aangepaste versie voor terug komt, waarin beeldmateriaal van de verdoving is opgenomen.

Persbericht Varkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Jeroen zegt:

    Tja, zoals gewoonlijk probeert de vleesbranche het publiek zand in de ogen te blijven strooien door de suggestie te wekken dat alles transparant is en dat men niets verkeerd doet. Maar men heeft nu het hele filmpje maar weg gehaald want de waarheid tonen dat wil men natuurlijk niet. Mensen zouden eens minder vlees kunnen gaan eten…
    Overigens is het met veel grof geweld in en uit vrachtwagens laden of in kratten proppen van al die dieren ook te gruwelijk om aan te zien. Dit gebeurt in Nederland met 1.500.000 dieren PER DAG !! Onvoorstelbaar, want we krijgen er niets van te zien.
    Ook dit zou structureel ALTIJD en OVERAL gefilmd moeten worden en al die beelden zouden permanent door iedereen bekeken moeten kunnen worden.
    Dan gaan mensen misschien eindelijk eens beseffen hoe verschrikkelijk veel intens leed er achter hun gehakbal, speklapje, kipfilet, tartaartje, salami, knakworst, hamburger, sparerib, frikandel, hamlap en alle andere stukken vlees en vleeswaren zit.