De Amerikaanse staat Texas gaat het afschieten van coyotes en wilde zwijnen vanuit heteluchtballonnen toestaan, om zo het aantal “ongewenste wilde zwijnen” terug te dringen. De staat heeft een nieuwe wet aangenomen waarin dit wordt toegestaan.

Wild zwijn jacht wilde zwijnen
Foto: cermivelli / Foter / CC BY-NC-ND

Het bejagen van coyotes en wilde zwijnen vanuit helikopters is al toegestaan, maar blijkt niet succesvol, omdat het geluid van de helikopter de dieren wegjaagt. Republicaan Mark Keough zegt dat de aanpak vanuit een heteluchtballon de “slimme” dieren zal verschalken. Keough:

“We hebben hier een probleem en we zijn bereid het zelf op te lossen. We hebben die westerse, zwabberende, cowboy-achtige manier om zaken aan te pakken. Het is onderdeel van de cultuur. Het is anders dan elke andere staat”.

Geïntroduceerd
Wilde zwijnen zijn zo’n 300 jaar geleden in Texas geïntroduceerd, waarschijnlijk door de vroege Spaanse ontdekkingsreizigers, voor vlees. Inmiddels heeft de populatie zich uitgebreid tot zo’n 2 miljoen wilde zwijnen, nadat een aantal dieren is uitgebroken en zich in de natuur heeft voortgeplant. De zwijnen zouden zo’n 50 miljoen dollar per jaar schade toebrengen aan de lokale landbouw.

Vergiftigen
De wilde zwijnen zijn op vele plekken in de staat Texas te vinden: in parken en op golfbanen, wat ervoor zorgt dat Texaanse politici enorm hun best doen om het aantal dieren terug te dringen. In februari kwam de staat met het controversiële plan om de wilde zwijnen te vergiftigen met Warfarine, een langzaam werkende pesticide, die een langzame, pijnlijke dood veroorzaakt, wanneer het wordt geconsumeerd. Dierenbeschermers kwamen in opstand, omdat het plan te wreed is.

De wet om het afschieten van wilde zwijnen en coyotes vanuit heteluchtballonnen moet nu nog door de Texaanse gouverneur, Greg Abbott, worden ondertekend. Wanneer de nieuwe wet wordt ingevoerd, is nog niet bekend.

Bron: The Guardian © Animals Today Monique van Dijk Armor