De afgelopen dagen hebben de hulpdiensten meerdere honden uit snikhete auto’s moeten bevrijden, doordat onnadenkende eigenaren ze in deze extreme hitte erin laten zitten. Zo heeft de politie in Vlissingen maandag de ruit van een auto ingeslagen, omdat een voorbijganger constateerde dat een klein wit hondje, dat in de auto was achtergelaten, in nood was. Het hondje lag op zijn zijde zwaar te hijgen en de auto stond in de volle zon.

honden bevrijd
De politie bevrijdde een oververhitte Duitse herder uit een auto in Winterswijk | ©Politie

Toen de agenten de hond uit de auto hadden gered, kwam de eigenaar van de auto net aanlopen. Het baasje moest mee naar het politiebureau en heeft een boete gekregen. Nadat het hondje genoeg was afgekoeld en voldoende had gedronken, mocht hij weer mee met de eigenaar.

Lichaamstemperatuur van 40,8 graden
Ook het afgelopen weekend was het meerdere malen raak. Op zaterdagochtend werd er in onder andere Winterswijk een hond uit een afgesloten auto bevrijd. Buiten was het kwik opgelopen tot 27,5 graden, binnen in de auto was het echter maar liefst 50 graden. De hond is direct naar een dierenarts gebracht, die constateerde dat de lichaamstemperatuur van de hond 40,8 graden was. Het dier is gekoeld met water. Zijn baasje krijgt een bekeuring van de politie en moet de dierenartskosten betalen.

Hond mag niet op het strand? Dan maar in de auto
Later die zaterdag werd er een hond op de Zomerkade in Huizen uit een bloedhete auto bevrijd. Het dier mocht niet mee het strand op, dus werd hij achtergelaten in de auto. De man werd op het strand gevonden en inmiddels is er proces-verbaal opgemaakt.

Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen door zowel de politie als onder andere Animals Today blijven mensen hun hond in de auto achterlaten met deze hitte. De politie schreef na het bevrijden van de hond op Facebook:

“We blijven er voor waarschuwen en kennelijk blijft het nodig. Bij 30 graden (zoals nu) is het in een afgesloten auto na een half uur al 48 graden.”

Schuimbekken
Vorige week was het ook al volop raak. In de Noord-Hollandse plaats Schagen deed de dierenambulance op woensdag een controlerondje en trof rond 18.00 uur een hond aan in een extreem warme auto. Het dier was compleet uitgedroogd en aan het schuimbekken. Er werd direct assistentie van de brandweer gevraagd, die een ruit insloeg, om de hond zo snel mogelijk te bevrijden. Het was niet mogelijk de hond te bevrijden via dit raam, waardoor een tweede raam moest worden ingeslagen. Door de stress van de hitte en het inslaan van de ramen kreeg de hond bijtneigingen. Er werd besloten het dier even te laten bedaren. Na een tijdje kwam de hond zelf bij het raam en kon de medewerkster op gegeven moment de hond zelfs aanlijnen en uit de auto kon trekken. Het dier heeft na alle waarschijnlijkheid zeker een uur in de hete auto gezeten. Hij is met de dierenambulance meegegaan en wordt tot nader order opgevangen.

Proces-verbaal
Tijdens de zomerse temperaturen op Hemelvaartsdag kwamen er in Bergen op Zoom maar liefst vier meldingen binnen van honden in auto’s. Twee moesten er uit de auto worden bevrijd, bij de twee andere honden kwamen de baasjes net terug. De hondeneigenaren hebben allevier een proces-verbaal gekregen. Zij worden verdacht van mishandeling van hun hond. De rechter bepaalt de strafmaat. Meestal is dit een geldboete.

Kat gered bij Designer Outlet
Niet alleen honden worden door mensen nogal eens achtergelaten in een hete auto. Zondagmiddag moest de politie eraan te pas komen om een wegkwijnende kat uit een zwart bestelbusje te redden. Oplettende voorbijgangers zagen het dier in het gehuurde voertuig bij de Designer Outlet in Roermond en alarmeerden de politie, die een raam insloeg en de poes bevrijdde. Het baasje krijgt een boete van 500 euro en zal ook minimaal de borgsom voor de gehuurde auto kwijt zijn.

Schaduw
We kunnen niet genoeg waarschuwen: laat nooit je hond of ander huisdier achter in de hete auto! Ook niet als een raampje open staat, ook niet als de ramen geblindeerd zijn, ook niet als het een witte auto is, ook niet als de auto half in de schaduw staat en ook niet als het maar voor heel even is. Een hond kan binnen 15 minuten komen te overlijden.

honden bevrijd

Je hond achterlaten in een hete auto? Zo voelt dat!
Vorig jaar deed Karen Soeters van Animals Today een experiment om te zien hoe lang zij het uit zou houden in een hete auto. De temperatuur in de auto liep na slechts enkele minuten zo hoog op dat het niet uit te houden was. Na enige tijd trok dierenarts Piet Hellemans de stekker eruit: het was te gevaarlijk voor Karen om in de auto te blijven zitten. Bekijk de reportage van dit experiment hieronder:

Je hond achterlaten in de auto? Zo voelt dat! from AnimalsToday.nl on Vimeo.

Bronnen: Omroep Zeeland, De Gelderlander, NH Nieuws, Omroep Brabant, Langedijkerdagblad, 1Limburg ©Animals Today Monique van Dijk Armor