De Royal Turtle, Cambodja’s nationale reptiel, wordt met uitsterven bedreigd. Maar er is hoop voor de schildpadsoort: er zijn maar liefst negen babyschildpadjes geboren.

Cambodjaanse schildpad
De uit het ei gekropen schildpadjes zijn overgebracht naar het Koh Kong Reptile Conservation Centre waar ze veilig worden grootgebracht| Schermafdruk video

De Royal Turtle, ook wel bekend als de zuidelijke rivier moerasschildpad, is volgens natuurbeschermers één van de meest bedreigd land- en waterschildpadden op de wereld. Hij wordt in de lijst van de International Union for Conservation of Nature (ICUN) genoemd als ‘ernstig bedreigd’ en men vermoedt zelfs dat het reptiel uit zou sterven in Cambodja.

Nadat er een kleine groep van de schildpadden in 2000 was ontdekt in de rivier Sre Ambel, werd een beschermingsprogramma opgestart om de nesten van de schildpadden te vinden en deze te beschermen. Een inwoner vond afgelopen februari een nest met 14 eieren en met hulp van meerdere organisaties werd het nest ingesloten en beschermd voor drie maanden, totdat de schildpadjes uit de eieren braken. Long Sman, die het nest drie maanden lang bewaakt heeft:

“Het is geweldig om te zien dat de schildpadjes goed uit de eieren zijn gekomen. Ze zijn overgebracht naar een centrum in de provincie Koh Kong. Ik ben enorm trots op de kleintjes en op het feit dat ik mag helpen om het uitsterven van de Cambodjaanse schildpadden te voorkomen.”

De negen schildpadjes mogen opgroeien in het Reptiel Conservation Centre in Koh Kong en zullen daarna waarschijnlijk meedoen aan een voortplantingsprogramma. Er zijn nog maar weinig van deze schildpadden in het wild en dit nestje is het enige wat er tot nu toe dit jaar gevonden is. In 2015 zijn er drie nesten gevonden en in 2016 twee.

Bron: LiveScience © Animals Today Sophie Janssen