Wereldwijd is er onrust ontstaan door berichten dat het anti-vlooien en anti-tekenmiddel Bravecto levensgevaarlijk kan zijn voor honden. Hondeneigenaren zoeken zekerheid, maar die is er (nog) niet.

Bravecto
Teek | Foto: Wikimedia Commons

Teken zijn er steeds meer en steeds langer en als je hond er gevoelig voor is, is dat geen pretje. Er zijn verschillende middelen op de markt tegen teken (en vlooien) en ook sommige huismiddelen schijnen te werken, maar voor honden die er veel last van hebben zit er soms maar één ding op: bestrijdingsmiddelen halen. Voor honden die veel en vaak zwemmen zijn pipetten niet ideaal. Je zwemgrage hond een dag uit het water houden, valt niet mee en bij de meeste middelen die je op de huid aanbrengt mag de hond niet zwemmen. Voor deze hondeneigenaren leek het nieuwe middel Bravecto een uitkomst. Een ‘smakelijke kauwtablet’, die de hond drie maand vlo en tekenvrij houdt. Het middel, dat inmiddels onderhalf jaar op de markt is, is in Nederland bij de meeste dierenartsen te koop. Ernstige bijwerkingen zijn volgens de bijsluiter niet bekend.

Dodelijk middel?
Diverse hondeneigenaren meldden de dood van hun huisdier na het toedienen van Bravecto. De hond vertoonde zenuwaandoeningen, lever en nierfalen, ademde moeilijk of kreeg epileptische aanvallen. Zo ook hond Rico van Mike van de Sande. Naar aanleiding van het verlies van zijn hond en met de behoefte anderen te waarschuwen startte Mike de website: www.isbravectoveilig.com. De reacties stroomden binnen, Rico bleek niet de enige hond die ziek was geworden. Inmiddels zijn er, ook doordat endere media aandacht besteden aan het item, al ruim 3000 meldingen binnengekomen in Europa en duizenden wereldwijd.

Zorgvuldig onderzoek
Fabrikant MSD laat in een reactie weten achter het middel te staan. Volgens hen is het veilig:

“De meeste medewerkers van MSD Animal Health zijn zelf diereigenaar en wij houden van onze dieren; de gezondheid en welzijn van uw en onze dieren zijn onze hoogste prioriteit. Wij begrijpen de band tussen huisdier en diereigenaar. Wij willen dan ook ons medeleven betuigen aan deze diereigenaar. Wij hebben vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. Registratie autoriteiten wereldwijd bevestigen consistent dat Bravecto veilig is voor gebruik als aangegeven op de bijsluiter. Bravecto is een van de weinige nieuwe diergeneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor gebruik in zwangere en lacterende dieren. Bravecto is voorgeschreven aan miljoenen honden wereldwijd, en het aantal bijwerkingen is geclassificeerd als zeldzaam…”

De KNMvD, beroepsorganisatie van dierenartsen, reageert ook en zegt in een reactie op haar website: Op social media gaan berichten rond dat dieren overlijden na het toedienen van Bravecto®. Bravecto® is een diergeneesmiddel tegen vlooien en teken dat drie maanden werkt na orale gift. Om een causaal verband tussen het toedienen van het betreffende diergeneesmiddel en het overlijden van deze dieren vast te stellen, is het essentieel om pathologisch onderzoek te verrichten op de overleden dieren. Tot op heden is in een dergelijk onderzoek nog geen direct verband aangetoond.Wat betreft de onrust rondom Bravecto, het is niet vastgesteld dat dit middel dodelijk kan zijn voor honden. Echter er is ook nog niet onomstotelijk bewezen dat dit niet het geval zou kunnen zijn.’ De beroepsorganisatie adviseert dierenartsen klanten eerlijk te informeren, bijwerkingen te melden en adviseert bij twijfel over de doodsoorzaak om pathologisch onderzoek te doen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.