De afgelopen dagen zijn honderden wilde vogels dood aangespoeld op de stranden van Walcheren. De gemeente Veere meldt intussen dat het hier hoogstwaarschijnlijk gaat om besmettingen met vogelgriep.

vogelgriep
Vogelgriep: Honderden wilde vogels dood in Walcheren | Foto: Pixabay

Stichting Dierenwelzijn Walcheren ontving op 31 juli de eerste meldingen over dode en zieke meeuwen en bergeenden op een strand bij Borssele en meldde dit bij de gemeente. Zodoende bezocht een team van de stichting het strand. Op Facebook beschrijft Dierenwelzijn Walcheren wat het aantrof:

“Wij gaven dit door aan de gemeente en toen wij later op de dag nóg twee meldingen kregen, zijn we zelf maar gaan kijken. Wat wij aantroffen was vreselijk. Zo ver je kon zien lagen dode meeuwen en bergeenden, met een enkele zieke, maar nog wel levende, vogel ertussen. 8 personen uit ons team zijn in beschermende kleding gaan ruimen. Een zware en ook verdrietige taak maar wel hárd nodig om besmetting van gezonde vogels te voorkomen én ook erg belangrijk in het kader van de VOLKSGEZONDHEID! Mensen en oa honden lopen ook op dat strandje. Roofdieren zoals roofvogels, vossen, katten kunnen door van de kadavers te eten, ook besmet raken.”

Die dag raapte het team 102 vogels op, voornamelijk bergeenden en meeuwen. Inmiddels zijn drie overleden vogels opgehaald voor onderzoek door de Dutch Wildlife Health Centre. Daarnaast meldt de stichting dat het ruimen van de vogelgriepslachtoffers hoge prioriteit heeft.

Niet alle gemeenten in Zeeland beschikken bovendien over een vogelgriepprotocol, wat hard nodig is om verdere verspreiding onder de wilde fauna maar ook dieren als honden te beperken.

Honderden dode vogels

Daarnaast raapte Stichting Strandexploitatie Veere dinsdag zo’n 250 dode vogels op. Woensdag trof de stichting nog 80 dode vogels aan op de Walcherse stranden. Verder meldde Stichting Dierenwelzijn Walcheren woensdag op Facebook wat haar team op het strand had aangetroffen:

“De trieste tussenstand van vandaag. Onze kanjers van medewerkers trotseerden de hitte in een loeihete overall, handschoenen en mondkapje om bij de Kaloot weer vogels te ruimen. Er lijkt geen einde aan te komen….
Overleden:
39 meeuwen
129 bergeenden
1 stern
1 duif
5 strandlopers
2 tureluur

Levend maar ziek:
5 meeuwen
3 bergeenden.”

Advies

Zeeland Veilig, een initiatief van Veiligheidsregio Zeeland, geeft het volgende advies voor strandgangers op de Walcherse stranden:

– Raak geen dode of zieke vogels aan
– Blijf uit de buurt van vogels die duidelijk ziek zijn of afwijkend gedrag vertonen
– Informeer de strandwachten over de plek waar je de vogels hebt gezien
– Hou de hond aan de lijn en let erop dat deze geen dode vogels aanraakt. Laat de hond niet zwemmen.

Wanneer je aanraking met de vogels vermijdt, is er geen gevaar voor de gezondheid. Ben je op het strand en zie je geen strandwacht? Je kan ook bellen met de Stichting Strandexploitatie Veere: 0118 58 62 75 of mailen naar: info@strandexploitatieveere.com

Meer informatie staat op www.zeelandveilig.nl

Pluimveebedrijven

Ook elders in Nederland zijn er uitbraken van het vogelgriepvirus. In de gemeente Dalfsen in Overijssel werd namelijk deze week in drie pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Meer dan 100.000 dieren zijn hier inmiddels ‘geruimd’. Europa wordt intussen geteisterd door de grootste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn als gevolg hiervan sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt.

Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar.

Vogelgriep: 53.000 kippen afgemaakt in Dalfsen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer