In het Amerikaanse Congres is een wetsvoorstel ingediend dat moet voorkomen dat walvissen in de toekomst worden gevangen en gefokt met als doel vermaak van een publiek of openbare vertoning. Als dit voorstel wordt aangenomen, betekent dit het einde van de exploitatie van walvissen in amusementsparken en aquaria.

walvissen
VS stap dichterbij einde exploitatie van walvissen in amusementsparken | Foto: Pixabay

Het ingediende voorstel, de Strengthening Welfare in Marine Settings (SWIMS) Act, stelt een aantal aanpassingen voor op de Marine Mammal Protection Act van 1972. Ten eerste een verbod op het vangen, importeren of exporteren van orka’s, beluga’s en grienden met het oog op openbare vertoning. Dit geldt tenzij het dier naar een reservaat wordt vervoerd of in het wild wordt vrijgelaten. Ten tweede bevat de SWIMS Act een voorstel op de Animal Welfare Act, namelijk om het fokken van deze soorten voor toekomstige openbare vertoning te verbieden. 

Het wetsvoorstel verwijst naar wetenschappelijk bewijs van de cognitieve, emotionele en sociale complexiteit van walvissen. Het spreekt daarnaast ook over het belang van de autonomie van walvissen als individuen.

Walvissen

Het wetsvoorstel is ontwikkeld met ondersteuning van Nonhuman Rights Project (NhRP), de enige organisatie in de Verenigde Staten die zich uitsluitend bezighoudt met het veiligstellen van wettelijke rechten voor niet-menselijke dieren. Bovendien heeft het NhRP zich eerder ingezet voor het vrijlaten van chimpansees en olifanten

Steven M. Wise, oprichter en voorzitter van het NhRP:

“De wetenschap is er duidelijk over: soorten als walvissen en olifanten moeten en willen net als wij in vrijheid leven. Wij geloven dat het tijd is dat de wet dit overneemt.”

De SWIMS Act werd geïntroduceerd door de Democraten Adam Schiff, Jared Huffman en Dianne Feinstein van Californië en Suzan DelBene van Washington. Adam Schiff: 

“Walvissen behoren tot de intelligentste, fascinerendste en mooiste wezens ter wereld. En ze verdienen het om vrij te leven in hun natuurlijke habitat – en niet in gevangenschap waar hun leven wordt bepaald door de vier muren van een betonnen tank.”

Ook het Whale Sanctuary Project heeft de SWIMS Act formeel gesteund. “We zijn erg blij dat we dit wetsvoorstel kunnen steunen”, zei Dr. Lori Marino, voorzitter van het Whale Sanctuary Project.

“Walvissen behoren tot de meest cognitief complexe dieren. Hen opsluiten in een betonnen tank is voor hen echt ondraaglijk.”

Waarom deze wet noodzakelijk is, wordt duidelijk in dit filmpje over dolfijnen en walvissen in gevangenschap:


SeaWorld kondigde in 2016 aan dat het zou stoppen met het fokken van walvissen en dat de zeezoogdieren die nu in gevangenschap leven de laatste zullen zijn. “De federale regering zou dit voorbeeld moeten uitbreiden”, zei senator Feinstein, “en alle nieuwe walvissen in gevangenschap voor amusementsdoeleinden moeten verbieden”.

#GNvdD: SeaWorld stop met fokken van orka’s

Voorbeeld Canada 

Tot slot ging Canada de Verenigde Staten voor met het aannemen van de Ending the Captivity of Whales and Dolphins Act, die de gevangenschap van alle walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen) in Canada geleidelijk afbouwt. Dit was weliswaar een proces dat jaren duurde, maar uiteindelijk werd de wet met grote meerderheid aangenomen in het Lagerhuis. Hopelijk kijken we binnenkort ook in de VS uit naar een tijd waarin alle orka’s en beluga’s die worden geëxploiteerd, zijn verhuisd naar reservaten.

Bronnen: 

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel