SeaWorld heeft eind vorige week aangekondigd in de loop van het jaar te zullen stoppen met het fokken van orka’s. Er leven nog 29 orka’s in de parken van de amusementsgigant in gevangenschap, dit betekent dat zij de laatste generatie orka’s in SeaWorld zullen zijn.

fokken
Foto: Matayna

Vorig jaar gaf de California Coastal Commission SeaWorld goedkeuring om de vestiging in San Diego uit te breiden, op voorwaarde dat het park stopt met het fokken van orka’s. SeaWorld heeft nu besloten ook in de andere twee vestigingen, in San Antonio en Orlando, het fokprogramma een halt toe te roepen. Volgens algemeen directeur Joel Manby zal SeaWorld daarnaast de orkashows gaan uitfaseren, in alle parken. In november 2015 kondigde SeaWorld San Diego al aan dit jaar een einde te maken aan de orkashows.

Het houden van orka’s in gevangenschap komt steeds meer onder vuur te liggen. Door de documentaire Blackfish raakte het imago van SeaWorld ernstig beschadigd; deze opende de ogen van een breed publiek, waardoor de weerstand tegen het houden van deze intelligente en sociale dieren in gevangenschap sterk groeide. Hieronder hebben de parken financieel nogal te lijden, en ook de waarde van de aandelen daalde aanzienlijk.

Rob Lott van Whale and Dolphin Conservation (WDC):

“We zijn er erg blij met dit geweldige nieuws en zijn verheugd dat het management van SeaWorld eindelijk inziet hoe het publiek hierover denkt en zich realiseert dat het niet langer acceptabel is om orka’s in bassins te stoppen voor entertainmentdoeleinden.”

“WDC zal doorgaan met campagnevoeren om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden van de orka’s in de parken van SeaWorld verbeteren. We willen bereiken dat de dieren met pensioen kunnen in een natuurlijker omgeving zoals een zeeverblijf. Daarnaast moeten we ons ervan bewust zijn dat SeaWorld ook vele dolfijnen en beloega’s heeft: wat hun lot zal zijn valt nog te bezien.”

Dat andere zeezoogdieren voorlopig nog wel voor amusementsdoeleinden gebruikt blijven worden, blijkt uit de plannen die SeaWorld deze maand bekend maakte voor het park in San Antonio. Het dolfijnverblijf wordt bijna twee keer zo groot en natuurlijker: dat klinkt als een stap in de goede richting, helaas gaat het park hier ook zwemmen-met-dolfijnen aanbieden in een tropisch deel van dit verblijf, dat Discovery Point gaat heten.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde