SeaWorld San Diego zal ergens in 2016 stoppen met orkashows, zo maakte het park maandag bekend. SeaWorld probeert op deze manier haar beschadigde imago te redden.

SeaWorld San Diego orkashows
SeaWorld San Diego orkashow | Foto: howardignatius / Foter.com / CC BY-NC-ND

SeaWorld San Diego zal nog wel walvisachtigen in gevangenschap houden, maar is van plan in 2017 een nieuwe weg in te slaan, door mensen aan te sporen tot actie tot behoud van zeezoogdieren, zo verklaart de krant de San Diego Union-Tribune.

Het imago van SeaWorld raakte zeer beschadigd na het uitkomen van de documentaire Blackfish in 2013, waarin voormalig orkatrainers een boekje open deden over de praktijken van het marinepark. Het park kreeg financieel veel te lijden en ook daalden de aandelen op de beurs aanzienlijk in waarde. Bands en zangers, zoals Heart, Barenaked Ladies, Willie Nelson, Cheap Trick, REO Speedwagon, Pat Benatar, The Beach Boys, Trace Adkins en Trisha Yearwood cancelde hun optredens op het “Bands, Brew & BBQ” event in SeaWorld Orlando en Busch Gardens Tampa in 2014.

Het nieuws van het einde van de orkashows in SeaWorld volgde vrijwel direct na de aankondiging van het Amerikaanse Congreslid Adam Schiff (Californië) van het indienen van een federaal wetsvoorstel, de Orca Responsibility and Care Advancement (ORCA) Act, die het gebruik van orka’s in gevangenschap uiteindelijk moet verbieden.

In het wetsvoorstel staat:

“Orka’s horen niet in gevangenschap. Ze zijn te sociaal complex, te intelligent, leven te lang en zijn simpelweg te groot om in gevangenschap te gedijen. Deze wet zal orka’s in gevangenschap uitfaseren, zodat het eindigt met deze generatie. Concreet zal het fokken met orka’s in gevangenschap verboden worden, met of zonder gebruik van kunstmatige inseminatie. Het zal ook het ‘nemen’ (uit het wild wegvangen), de im- en export van orka’s, met als doel het publiekelijk tentoonstellen, verbieden”.

Of ook de andere parken van SeaWorld zullen stoppen met de orkashows is (nog) niet bekend.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor