Een veilingmeester uit Beverly Hills heeft zich schuldig gemaakt aan het smokkelen van illegale dierlijke producten ter waarde van een miljoen dollar (ruim 887.000 euro), waaronder neushoornhoorn en ivoor. De man bekende voor de federale rechtbank schuld.

veilingmeester
Neushoorn | Foto: Wikimedia Commons

De 38-jarige Joseph Chait vervalste douanepapieren, waarin stond dat de hoorns en het ivoor waren gemaakt van bot, hout of plastic. Nadat één van de neushoornhoorns 230.000 Amerikaanse dollar (ruim 204.000 euro) opleverde tijdens een veiling, vervalste hij de papieren en verklaarde dat het product was gemaakt van plastic en vulde een waarde van US$108,75 (€96,49) in. Chait hangt een maximale gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd.

In sommige landen, zoals in Vietnam, levert de hoorn van een neushoorn meer geld op dan goud, omdat er geloofd wordt dat het ziektes zoals kanker kan genezen. Het aantal neushoorns neemt in een rap tempo af. In 2015 werden er in Zuid-Afrika 1.200 neushoorns door stropers afgeslacht om hun hoorn.

De handel in ivoor is wereldwijd verboden. Maar vooral in Azië worden nog steeds kapitalen betaald. Zolang er mensen zijn die ivoor kopen, zal stroperij blijven bestaan. Grote, breedgedragen maatschappelijke afkeuring en openlijke afwijzing van ivoor en ivoren producten zou de markt danig verkleinen en de bescherming van olifanten enorm vergroten.

Eind april zal er een internationale top plaatsvinden voor de bescherming van olifanten, waarbij veel bekenden en ambassadeurs, die zich inzetten voor bescherming van de olifant, aanwezig zullen zijn. Leonardo DiCaprio zal onder andere tot de gasten behoren. Ook zijn veel regeringsleiders en staatshoofden uitgenodigd.

Bron: Reuters.com ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor