In de gemeente Dalfsen, Overijssel, is op een pluimveebedrijf met 42.ooo kippen vogelgriep vastgesteld. In totaal zijn 53.000 dieren uit twee bedrijven door de NVWA ‘geruimd’. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. Europa kampt al maanden met de ergste vogelgriepuitbraak ooit.

vogelgriep
Vogelgriep: 53.000 kippen afgemaakt in Dalfsen | Foto (illustratief): publiek domein

In het gebied waar het besmette bedrijf ligt werd op 28 juni de ophokplicht opgeheven. Op 27 juli stelde de NVWA vogelgriep vast in Dalfsen, op een bedrijf met vleeseenden. Daar werden alle 88.000 eenden gedood. Bovendien ligt dit bedrijf binnen tien kilometer afstand van het pluimveebedrijf waar nu de besmetting is ontdekt.

11.000 kippen

In een straal van een kilometer van het besmette bedrijf bevindt zich nog een pluimveebedrijf met 11.000 kippen van dezelfde eigenaar. Deze dieren zijn uit voorzorg afgemaakt. Binnen een straal van drie kilometer liggen nog vijf andere pluimveebedrijven. De NVWA onderzoekt of er hier ook sprake is van een vogelgriepbesmetting. Bovendien bevinden zich nog 27 andere pluimveebedrijven in de 10 kilometerzone. Voor die bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

Grootste vogelgriepuitbraak ooit

In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok-en afschermplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Er is ook een verbod ingesteld op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen met ‘risicovogels’, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt.

Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar. Dit maakt dat de pluimveehouderij een steeds groter financieel risico loopt. Mogelijk wordt de sector door vogelgriep onrendabel.

Bronnen:

Vogelgriep: 105.000 vleeskuikens vergast in Minnertsga

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer