De Dierenbescherming Rijnmond heeft een interessant idee: koppelen van moeilijk te plaatsen asieldieren aan mensen met een uitkering of eenzame ouderen. Dit plan wordt verder uitgewerkt na de drukke vakantieperiode.

asieldieren
hiddebeekman via Compfight cc

Huiselijk gezelschap

Hoe leuk oudere dieren ook zijn, ze zijn vaak moeilijk te plaatsen, terwijl gezelschap van een huisdier juist eenzaamheid tegengaat. Zowel dier als mens heeft dan ook baat bij een koppeling, want een huiselijke situatie vinden de meeste dieren het fijnst. Voor mensen met een uitkering kan het onderhoud van een huisdier echter te duur zijn.

Rinus Hitzert van de Dierenbescherming zegt hierover:

“We willen deze dieren graag onderbrengen bij mensen die in een sociaal isolement dreigen te raken. Wij zullen dan de kosten voor voeding en medische ingrepen voor onze rekening nemen.”

Na de zomerperiode gaat de Dierenbescherming bekijken of het plan haalbaar is.

 “We hebben het momenteel erg druk met de opvang van dieren die voorgoed door hun baasjes aan de kant zijn gezet, omdat ze op vakantie gaan.”

Senioren passen op huisdieren

Een ander bijzonder initiatief is Stichting OOPOEH. Deze organisatie matcht senioren met huisdieren die een oppas of wandeling nodig hebben. Ouderen die het gezellig vinden met dieren om te gaan kunnen zich opgeven als oppas.

De 71-jarige Frida de Bondt past op teckel Tincker:

“Ik ben erg gelukkig met Tincker. Voor het baasje naar haar werk gaat, komt ze Tincker bij me langs brengen. Samen hebben we de grootste lol.”

Op deze manier zijn ouderen meer in beweging, vinden dierenbezitters een betrouwbare oppas in hun omgeving en krijgen huisdieren voldoende aandacht en verzorging. De stichting is actief in heel Nederland.

Bron RTV Rijnmond ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde