De Dierenbescherming vraagt bestuurders op te passen voor egels op de weg. Er worden de laatste tijd veel van deze stekelige diertjes doodgereden.

Egel
Egel | Foto: Wikimedia Commons

De hort op

Het is paarseizoen (mei tot en met augustus), waardoor veel egels op pad gaan. Daarnaast bemoeilijkt de warmte het zoeken naar voedsel. Egels zijn dol op wormen, maar die zitten nu dieper in de grond dan gewoonlijk. En dus gaan de diertjes op zoek naar andere hapjes, zoals insecten.

‘Insecten zoeken graag de warmte op, zegt Marjolein Ludemann van de Dierenbescherming. Het wegdek is vaak lekker warm, dus is het een geliefde plek voor insecten. Als egels daar op af komen en er komt toevallig een auto aan, dan loopt dit in veel gevallen slecht af.’

Egels kunnen wel hard rennen, volgens Ludeman, maar instinctief rollen de beestjes zich in gevaarlijke situaties eerder op tot een stekelig balletje. Daarmee winnen ze het niet van een auto.

Aandacht voor egels

Om egels te helpen is het daarom verstandig om beter uit te kijken tijdens het rijden, voornamelijk in het donker, omdat egels vooral dan actief zijn. Ook stelt Ludeman voor om tuinen diervriendelijker te maken. Met gras en struiken maak je je tuin aantrekkelijker voor egels. Ze wijst er voor de zekerheid op dat het bakje melk dat veel mensen neerzetten juist niet goed is voor de spijsvertering van deze beestjes.

Bron RTV Noord ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde