Bij de hoofdlocatie van Stichting Cavia in het Friese Bakkeveen zijn de afgelopen weken grote aantallen cavia’s binnengekomen. Uit alle hoeken van het land kwamen meerdere groepen binnen van soms wel 80 cavia’s. In de caviaopvang zitten normaal gesproken rond de 250 dieren, maar dit aantal is nu verdubbeld: met ongeveer 500 barst de opvanglocatie uit zijn voegen. De hokken staan opgestapeld in de keuken, op het kantoor, bij de toiletten… Al deze dieren moeten natuurlijk ook eten, maar met zoveel cavia’s ontstaan er tekorten. Daarom doet Stichting Cavia een dringend verzoek om hulp in de vorm van voer, zaagsel of donaties.

cavia’s
Foto: Margreet van Litsenburg/Animals Today

Stichting Cavia bestaat al twintig jaar en draait geheel op vrijwilligers. Oprichter Silvia Flantua is dag en nacht bezig met de diertjes. Op de zaterdag voor Pasen reed ze nog naar de provincie Groningen om een groep van ongeveer 80 cavia’s op te halen:

“Die caviaatjes waren van iemand die zelf een opvang runde. Zij kon niet meer voor de dieren zorgen, doordat ze in scheiding lag. Nare omstandigheden, die vaker de reden zijn dat mensen afstand doen van hun dieren. Helaas zaten deze cavia’s er niet zo verzorgd bij. We hopen daarom dat mensen eerder aan de bel trekken als het niet meer lukt om voor hun cavia’s te zorgen. Bij Stichting Cavia proberen we dan een nieuw thuis voor deze diertjes te vinden.”

Een paar weken eerder haalde Silvia 35 cavia’s op uit Zeeland, bij een particulier die niet meer voor de dieren kon zorgen. Ook kwam er een groep uit Flevoland die aanvankelijk als slangenvoer zouden dienen, maar ‘de boa constrictor lustte de diertjes niet’, aldus de eigenaar.

cavia’s
Foto: Margreet van Litsenburg/Animals Today

Mensen die niet meer voor hun cavia’s willen of kunnen zorgen, mogen de dieren kosteloos naar de opvang in Bakkeveen brengen. Sylvia:

“Als je toch afstandskosten rekent, is de kans veel groter dat de cavia’s gedumpt worden of op Marktplaats terechtkomen.”

Overvol
Iedere woensdag en zaterdag is de opvanglocatie geopend voor bezoekers. Afgelopen zomer vonden veel cavia’s een nieuwe eigenaar, maar daarna is het aantal dieren in de opvang gestaag toegenomen. Op Tweede Paasdag bracht een oud-vrijwilliger spontaan vijf grootverpakkingen zaagsel. Ze had op Facebook gezien hoeveel cavia’s er in de opvang zaten en was daar erg van geschrokken. Tijdens een bezoek aan een bouwmarkt besloot ze spontaan flink wat zaagsel voor de caviaopvang in te slaan, in ieder geval genoeg om gedurende twee weken alle hokjes van verse bodembedekking te kunnen voorzien.

cavia’s
Foto: Margreet van Litsenburg/Animals Today

Op de woensdag na Pasen belde een man voor de opvang van 7 cavia’s. En dus worden nog meer hokken opgestapeld, een paar dieren belanden in een curverbox onder het bureau en enkele vrouwtjes worden in de grote samengestelde groepen geplaatst. Het is nu echt overvol.

cavia’s
Foto: Margreet van Litsenburg/Animals Today

Help de caviaopvang
Stichting Cavia is geholpen met voer (brokken), zaagsel en donaties. Meer informatie is te vinden op de website.

©AnimalsToday.nl Margreet van Litsenburg