Steeds meer kleine huisdieren als katten, cavia’s, konijnen en fretten worden naar dierenartsen gebracht, omdat ze lijden aan een zonnesteek. Experts zeggen dat mensen zich bewust moeten zijn van het risico voor kleinere dieren zoals cavia’s en konijnen, vooral als de temperatuur wereldwijd stijgt.

Klimaatopwarming brengt kleine huisdieren in gevaar
Niet alleen honden zijn kwetsbaar voor een zonnesteek | Foto: publiek domein

Honden zijn niet de enige huisdieren die kwetsbaar zijn voor een zonnesteek. Een studie wijst uit dat naast de ‘beste vriend’ van de mens, ook katten, cavia’s, konijnen en fretten met de aandoening naar dierenartsen worden gebracht. De onderzoekers zeggen dat meer kennis over de oorzaak en gevolgen van een zonnesteek noodzakelijk is. Warmer weer vormt een risico voor bijna alle dieren. De onderzoekers waarschuwen dat het aantal zonnesteken bij dieren toeneemt bij hogere temperaturen door klimaatverandering.

Zonnesteek bij kleine huisdieren

De meest voorkomende symptomen bij alle onderzochte dieren waren abnormale ademhaling, lethargie, bezwijken en maagproblemen zoals diarree. Katten zoeken warme plekken op om te slapen en kunnen vast komen te zitten in kassen en schuren, waarschuwen de onderzoekers, terwijl huisdieren in kooien zoals konijnen, cavia’s en fretten het risico lopen op een zonnesteek, vanwege opsluiting als hun huisvesting beperkte toegang tot schaduw biedt.

Klimaatopwarming brengt kleine huisdieren in gevaar
Konijnen, cavia’s en fretten lopen risico op een zonnesteek als hun huisvesting beperkte toegang tot schaduw biedt | Foto (zo moet het dus niet): publiek domein

De studie, waarbij ook de Universiteit van Liverpool betrokken was, is gepubliceerd in het Open Veterinary Journal. Dr. Anne Carter, een onderzoeker aan de Nottingham Trent University:

“Er is een misvatting dat een zonnesteek bij huisdieren alleen betrekking heeft op honden in hete auto’s. We moeten meer doen om het bewustzijn van risicofactoren te vergroten, niet alleen voor honden maar in het bredere huisdier-bevolking. Eigenaren van kleine dieren zoals konijnen, fretten en cavia’s moeten mogelijk de huisvesting van hun huisdier herzien en maatregelen nemen om hun dieren koel te houden in de warmere maanden, om het risico op een zonnesteek te verminderen.”

Klimaatopwarming brengt kleine huisdieren in gevaar
Klimaatopwarming brengt kleine huisdieren in gevaar | Foto: publiek domein

Platte snuiten groot risico

Een team in Nottingham Trent analyseerde gegevens met betrekking tot kleine dieren die tussen 2013 en 2018 door een groep Britse dierenartsen werden gezien, evenals de aanleidingen en risico’s. Ze ontdekten dat honden het zwaarst werden getroffen, met 146 gevallen van een zonnesteek. Driekwart van deze gevallen werd toegeschreven aan het trainen van de honden en 7 procent kwam doordat ze vastzaten in een hete auto. Honden met een platte snuit, zoals buldoggen, liepen bijzonder risico en vormden 20 procent van de gevallen, zo bleek uit de studie.

Zestien katten werden door dierenartsen gezien voor een zonnesteek. Dit betrof vooral katten ouder dan 15 jaar, aldus de onderzoekers. Door warm weer werden acht cavia’s, drie konijnen en een fret als huisdier behandeld voor een zonnesteek. De onderzoekers concludeerden dat alle konijnen ook tot rassen met een platte snuit behoorden, net als bij honden.
.

#GNvdD: Noorwegen verbiedt fokken van Engelse buldogs en cavalier-kingcharlesspaniëls

.
Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat het hoogste aantal dierenartsbezoeken voor zonnesteek plaatsvond tijdens de zomermaanden, met gevallen bij honden tussen april en oktober. Emily Hall, een onderzoeker en dierenarts:

“Hittegerelateerde ziekten kunnen alle huisdieren treffen en zullen waarschijnlijk vaker voorkomen naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt. (…) Het feit dat honden en konijnen met platte snuiten in onze studie oververtegenwoordigd waren, suggereert dat eigenaren van deze dieren bijzonder waakzaam moeten zijn tijdens warm weer.”

De gegevens voor het onderzoek komen van dierenartspraktijken die hebben deelgenomen aan het Small Animal Veterinary Surveillance Network (Savsnet). De onderzoekers vermoeden dat de werkelijke cijfers voor zonnesteken waarschijnlijk veel hoger zijn dan gerapporteerd in het onderzoek. Ze denken dat veel zonnesteken niet worden gezien door dierenklinieken, omdat ze niet worden herkend door de baasjes.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR