In Indonesië zijn er schrijnende beelden gemaakt van wilde apen die uit de natuur worden gehaald. De dieren gaan overzee met als doel om als proefdier ingezet te worden voor experimentele onderzoeken in China en de Verenigde Staten.

wilde apen
Stop wrede vangst en export van wilde apen voor onderzoekslaboratoria | Foto: Pixabay

Schokkende beelden van een worstelende wilde langstaart-makaak die probeert te ontsnappen gaan viraal. Het mannetje wordt belaagd door de jagers die hem met een paal slaan. Vervolgens grijpen ze hem bij zijn staart en slepen hem mee: het lichaam wordt in de houtgreep genomen en de keel doorgesneden met een groot hakmes. De beelden vertonen ook doodsbange babyaapjes die bruut van hun moeder worden gescheiden. Met vangnetten worden de apen in het nauw gedreven, meegesleurd aan hun staarten. Ze krijgen een zak over hun hoofd. Daarnaast worden ze gepropt in volle kratten met soortgenoten.

Terwijl de jagers de apen op een miskennende wijze behandelen, maken de apenvangers plezier. De Britse non-profitorganisatie Action for Primates heeft hierover een aangrijpende reportage gemaakt in samenwerking met Lady Freethinker(LFT), een organisatie die opkomt voor dierenrechten. De slachtoffers in deze reportage zijn makaken die uit de wilde natuur van Indonesië worden geplukt. Ze dienen als proefdier voor laboratoria in China en de Verenigde Staten.

 

Bedreigde diersoort

De populatie van langstaart-makaken neemt af. Inmiddels is hun status op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten aangeduid als ‘kwetsbaar’, na een recente beoordeling van de Internationale Unie voor natuurbescherming (IUCN). Daarentegen heeft de Indonesische regering vorig jaar opnieuw toestemming gegeven voor de vangst en de export van wilde langstaart-makaken. Dit ondanks de wereldwijde bezorgdheid over de structurele wreedheid van de mens tijdens het vangen van wilde apen en het besef van de kwetsbaarheid en instandhouding van deze apensoort.

Honderden wilde apen zijn er al gevangen, weggerukt uit hun natuurlijke habitat en van hun familie- en sociale groepen. Dergelijke wrede en onmenselijke behandeling is een overduidelijke schending van de internationale richtlijnen inzake dierenwelzijn. De apen die uit Indonesië worden geëxporteerd, zijn voornamelijk bedoeld voor de laboratoria in de VS en China. Uit de door Indonesië ingediende exportgegevens blijkt dat Indonesië in het jaar 2020 maar liefst 2.793 langstaart-makaken naar China en 120 naar de VS heeft uitgevoerd.

Wreed en onmenselijk

Als importeur van Indonesische makaken voor laboratoriumexperimenten is het zeer wenselijk als de Verenigde Staten een stelling nemen tegen deze wrede behandeling. Bijvoorbeeld door het onmiddellijk stopzetten van alle verscheping van apen uit Indonesië naar de VS. Nedim C Buyukmihci, Doctor of Veterinary Medicine aan de Universiteit van Californië, verklaarde:

“Het vangen van niet-menselijke primaten in het wild gaat zonder twijfel gepaard met veel lijden. De behandeling van de apen zoals die op de videobeelden te zien zijn, is wreed en onmenselijk. Een duidelijke schending van de internationale richtlijnen inzake dierenwelzijn. Dergelijke wreedheden – het slaan en doden van alfamannetjes, het weghalen van baby’s bij hun moeders, het slepen van apen aan hun grijpstaarten en met grof geweld van de voorpoten achter hun rug trekken, zodat er ontwrichting en breuken kunnen optreden – mogen niet worden getolereerd. Evenmin mag het vangen van wilde apen niet worden getolereerd. Ik dring er bij andere dierenbeschermers op aan om bezwaren te maken bij de Indonesische autoriteiten en internationale instanties.”

Verwacht wordt dat de exportcijfers voor 2021 veel hoger uitvallen. Java-aapjes (ook bekend als krabbenetende makaken) zijn de belangrijkste niet-menselijke primatensoort die worden gebruikt in de gereglementeerde toxiciteitstesten. Toxiciteits- (of vergiftigings-) proeven worden uitgevoerd om bijwerkingen van geneesmiddelen (of chemicaliën) te beoordelen en gaan gepaard met aanzienlijk groot lijden voor de dieren met uiteindelijke de dood tot gevolg.

Mens-dierconflicten

De reden die de autoriteiten gewoonlijk opgeven voor het vangen van apen is dat de dieren in conflict raken met bewoners en boeren in de plaatselijke gemeenschappen. De omgekeerde wereld is dat het leefgebied van de apen wordt aangetast door de mens omdat ze steeds meer grond innemen voor menselijke activiteiten. Dit leidt tragisch genoeg mogelijk tot negatieve interacties tussen de makaken en mensen. In plaats van het toestaan van het vangen en exporteren van makaken voor onderzoek, dringt Action for Primates er bij de autoriteiten op aan de problemen aan te pakken die deze conflicten veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld ontbossing en het dumpen van voedselafval. Hierdoor worden de apen aangezet tot het binnendringen van menselijke bewoningszones. Volgens Sarah Kite, mede-oprichtster van Action for Primates:

“Deze verontrustende beelden zijn een schokkend bewijs van de wreedheid en onmenselijkheid waaraan deze gevoelige dieren worden onderworpen in naam van het onderzoek. De hervatting van de vangst en export van Java-apen door Indonesië is een alarmerende ontwikkeling, vooral in een tijd dat er wereldwijd grote bezorgdheid bestaat over een veroordeling van de vangst van wilde, niet-menselijke primaten. Action for Primates dringt er bij de Indonesische regering op aan om een einde te maken aan deze wreedheden en de populatie van de Java-aap te beschermen.”

Petitie

Het is hoog tijd om een einde te maken aan de wrede en brutale behandeling van deze mooie en onschuldige apen. Daarnaast zijn er andere technieken ontwikkeld om proeven te kunnen uitvoeren zonder dat dit op een dier moet worden toegepast. Bovendien zijn er effectievere en humanere manieren om conflicten met dieren op te lossen dan simpelweg het doden van de dieren.

Lady Freethinker en Action for Primates dringen bij de regering van de Verenigde Staten erop aan om onmiddellijk een einde te maken aan de import van apen uit Indonesië. Zowel voor onderzoek of welk ander doel dan ook. Ze vragen tevens aan de VS een standpunt in te nemen tegen deze afschuwelijke wreedheid. Hiervoor hebben zij een petitie gestart. Bovendien roepen zij mensen op om rechtstreeks contact op te nemen met de Indonesische autoriteiten om de bezorgdheid kenbaar te maken en erop aan te dringen om te stopen met dit dierenleed. Om deze prachtige dieren het recht te geven op een goed, natuurlijk en vooral een leven in het wild.

Teken de petitie hier! 

Bronnen:

Dr. Gluck en zijn transformatie van primaatwetenschapper tot ethicus

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman