Al lang is er ophef over de extreme fokkerij van kortsnuitige honden over de hele wereld. In Nederland zijn er grote stappen gezet om de gezondheid van deze dieren op nummer één te zetten. Helaas komt er nu droevig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk; het eerste nestje haarloze Franse Bulldogs is een feit.

Franse bulldog
Eerste haarloze Franse Bulldogs gefokt in Verenigd Koninkrijk | Foto: Pixabay

De Franse Bulldog is niet vreemd van de aanpassing van zijn uiterlijk. Een kortere snuit bij deze honden heeft een soort aanzien gekregen. Het is bovendien alsof dit altijd al zo was. Niets is minder waar. De mens heeft besloten dat dit een mooier aanzicht is dan de normale, langere snuit die deze honden oorspronkelijk bezaten. Nu willen mensen van een vachtloze huid een nieuwe beauty-standaard maken bij deze dieren. Fokkers spelen hier al te graag op in. Zowaar komen er steeds meer verhalen naar boven over nestjes met deze haarloze, kortsnuitige honden.

Angst

De British Veterinary Association (BVA) in het VK viel steil achterover toen zij het nieuws lazen over deze extreme vorm van hondenfok. “Ik zou willen dat we potentiële eigenaren kunnen laten begrijpen hoeveel van deze extreme fokkerij het dagelijkse welzijn van deze honden echt beïnvloedt”, laat Justine Shotton, voorzitter van BVA, geschrokken weten:

“We hebben het gevoel dat veel van dit soort honden die op de markt worden gebracht als zeer zeldzaam of bijzonder uniek, gewoon worden gefokt als een soort populariteitsding om mensen mogelijk aangetrokken te voelen tot deze honden.”

Schadelijke aandoeningen

Niet alleen Franse Bulldogs lopen het risico op gezondheidsklachten, andere kortsnuitige honden zijn hier niet veilig voor. Deze hondenrassen zijn vatbaarder voor huidkanker, ademhalingsproblemen, zonnesteken, oogzweren, spinale problemen en andere huidaandoeningen. Daarnaast zijn ze minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren, en meer vatbaar voor acne en huidinfecties wanneer de juiste zorg ontbreekt. Als er zo door wordt gefokt met deze honden, kunnen de uitkomsten alleen maar verergeren.

Stoplichtsysteem

In Nederland is er een stoplichtsysteem gecreëerd om aan te geven welke honden wel en niet mogen worden gefokt. Rood betekent compleet verboden; oranje dat het toegestaan is mits er aan bepaalde regels wordt voldaan; en groen is vrijheid voor fokkerij. Door de uitpuilende ogen en plooien in de huid, is de Franse Bulldog de vijfde in de rang van extreemste kortsnuitige hondenrassen. Het is dus verboden om met deze dieren te fokken. Daarnaast is er sinds mei 2020 geen stamboom meer beschikbaar voor deze hondenrassen.

#GNvdD: Stukgefokte mopshonden weldra verleden tijd

Toekomst van kortsnuitige honden

Door deze maatregelen mogen deze rassen niet meer deelnemen aan hondenshows en komen organisaties er sneller achter welke fokkerij zich niet aan de regels houdt. Helaas is dit nog niet overal in Nederland – en daarbuiten – goed geregeld. Hierdoor worden Franse Bulldogs en verwante rassen nog altijd gebruikt door de mens. Als deze trend doorzet kunnen deze extreme schoonheidsidealen de doorgefokte honden fataal worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden