De luxe modehuizen Moncler en Dolce & Gabbana hebben bekendgemaakt dat ze gaan stoppen met het gebruiken van bont in hun collecties. Zij sluiten zich aan bij een lange lijst van internationale modemerken die een statement maken tegen het dierenleed dat bont veroorzaakt en hun beleid drastisch omgooien.

Dolce & Gabbana
#GNvdD: Moncler en Dolce & Gabbana stoppen met bont | Foto: Pixabay

Moncler gaat het gebruik van bont in de komende collecties al verminderen, en vanaf 2024 wil het merk geheel bontvrij zijn. Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance waartoe het merk zich zal voegen, is blij met de beslissing van Moncler:

“We prijzen Moncler voor het stoppen van de wreedheid die gepaard gaat met de bonthandel. Het wordt steeds duidelijker dat de consument en de modemerken niets meer te maken willen hebben met het afschuwelijke lijden van de dieren die worden gebruikt voor bont.”

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana heeft bevestigd aan In Defense of Animals (IDA) dat ook zij gaan stoppen met het gebruiken van bont en angorawol. PETA noemt de beslissing passend bij de tijd en heeft samen met IDA het modehuis onder druk gezet met diverse protesten en petities. Meer dan negenduizend mensen hebben de petitie van IDA getekend die Dolce & Gabbana opriep om bont voortaan links te laten liggen. Julie Massa, campagnevoerder bij IDA, verwelkomt het nieuws:

“We zijn heel erg blij met Dolce & Gabbana’s beslissing om bont en angorawol uit hun collecties te verwijderen. De consument is heel duidelijk geweest: bont is wreed, niet meer van deze tijd en lelijk.”

Gruwelijke praktijken

De mode-industrie doodt ieder jaar ongeveer honderd miljoen dieren voor hun vacht, waaronder zo’n twee miljoen honden en katten in China. Deze dieren worden aan de meest wrede en gruwelijke praktijken blootgesteld. Dieren zoals nertsen, vossen, wasberen en konijnen worden langdurig in kleine, vieze kooien opgesloten waar ze nauwelijks beweegruimte hebben.

De doodsbange dieren worden beperkt in hun ruimte en beroofd van enige vorm van sociaal contact. Undercoverbeelden uit fokkerijen hebben laten zien dat sommige dieren zelfs levend gevild worden. Op angorafokkerijen worden konijnen in minuscule kooien gehouden en wordt tot vier keer per jaar hun vacht levend uit hun huid geplukt terwijl ze in bedwang worden gehouden.

Andere dieren worden gevangen in stalen vallen die vaak dichtslaan op hun poten en ze tot op het bot verminken. Dit veroorzaakt ondraaglijke pijn, waardoor sommige dieren proberen hun eigen poten af te knagen. Als ze niet sterven door verhongering, uitdroging, bloedverlies, infecties of andere dieren, wurgen, schieten of stampen de jagers ze dood.

Bontvrij

Gelukkig gaan tegenwoordig steeds meer modemerken bontvrij nu consumenten steeds vaker kiezen voor bontvrije producten. Meer dan vijftienhonderd merken wereldwijd verwijderen bont voortaan uit hun collecties of zijn al gestopt met het verkopen van bontartikelen, waaronder Bloomingdale’s, Macy’s, Nordstrom, Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue, H&M, Yves Saint Laurent, Brioni, Alexander McQueen, Armani, Gucci en Prada. Bont lijkt nu eindelijk passé te zijn, en steeds meer merken zullen volgen.

#GNvdD: Yves Saint Laurent en Brioni laten bont vallen

In Nederland bestaat er al een verbod op pelsfokkerijen, ondanks dat Nederland de een na grootste leverancier van nertsenbont was in Europa. Ook bestaat er sinds vorig jaar een importverbod op bont. De Partij voor de Dieren strijdt momenteel voor een totaalverbod op bont waarbij de handel in en de import van artikelen waarin bont is verwerkt ook verboden wordt.

Bronnen:

Einde Nederlandse nertsenfokkerijen

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner