De stormen Eunice en Franklin hebben de afgelopen dagen tot veel overlast gezorgd in Nederland. Er vielen vier menselijke slachtoffers. Zeker 87 kraaien vonden de dood door een omgevallen boom. En aan de kust werden diverse dode bruinvissen gevonden die in de problemen kwamen tijdens de storm.

kraaien
Bruinvissen en minstens 80 kraaien dood door storm | Foto: Pixabay

Eunice richtte vrijdag veel schade aan in ons land. Boswachter Harm Blom kon al een dag eerder zien hoe reeën, hazen en andere dieren in de Biesbosch op de vlucht waren geslagen voor de storm. De combinatie van storm en hoogwater is voor dieren een reden om een veilige, droge plek op te zoeken. Tegen Omroep Brabant zei hij:

“Alle zoogdieren gaan op zoek naar hoger gelegen droge gebieden. Blijf dus weg, ook om de dieren rust te gunnen in hun zoektocht naar een veilige plek. Het is ook voor de dieren een stressvolle periode.”

Dode bruinvissen

Niet alleen voor de op het land levende dieren vormt een storm een dreiging. Diverse bruinvissen zijn door Eunice in de problemen gekomen. SOS Dolfijn meldt dat zeker drie bruinvissen dood zijn aangespoeld langs de Nederlandse kust, onder meer bij de Brouwersdam, Maasvlakte en Ter Heijde.

Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, tegen NU.nl:

“Dit is de tijd dat ze heel dicht bij de kust leven en normaal ook de periode waarin SOS Dolfijn de meeste meldingen over strandingen ontvangt.”

De walvisachtigen bevinden zich tussen december en april vlakbij de Nederlandse kust, waar in deze tijd van het jaar veel voedsel te vinden is. Dat er dode bruinvissen zouden aanspoelen door de storm was te verwachten. Het zijn vooral de zieke of verzwakte bruinvissen die door de storm in de problemen komen. Een gezonde bruinvis kan wegkomen als een storm nadert. Maar door de komst van verschillende zware stormen vlak na elkaar is het voor de walvisachtigen lastiger om naar een veilige plek te zwemmen.

SOS Dolfijn heeft een speciale dolfijnenambulance paraat staan mochten er nog levende bruinvissen aanspoelen.

87 kraaien dood

Na storm Eunice zorgde Franklin ook voor veel overlast. Zo zijn er gisteren 87 kraaien overleden nadat een boom omviel in Groningen. Omdat veel vogels gewond zijn geraakt is de verwachting dat dit aantal zal stijgen.

Een buurtbewoonster die wist dat de boom veel gebruikt werd door de kraaien, waarschuwde de dierenambulance. Na aankomst zagen de medewerkers tientallen dode en gewonde kraaien liggen. Dierenambulance Groningen meldt op haar facebookpagina wat de medewerkers aantroffen:

“Bij aankomst werd duidelijk hoe verschrikkelijk de situatie was. Er lagen ontzettend veel dode kraaien. Tot hun grote schrik zagen ze dat er nog veel hulpeloze kraaitjes onder de takken lagen te vechten voor hun leven. Een paar kraaien waren in het water beland en lagen te spartelen. Op het moment dat de boom omviel hadden ze geen schijn van kans. Binnen een paar seconden probeerden ze weg te komen maar kwamen vast te zitten in, en onder de takken. Vreselijk dit!”

Het lukte de medewerkers van de dierenambulance om alle levende vogels te redden. Ze werden onder meer uit het water gevist en onder de takken vandaan gehaald. De lichtgewonde dieren zijn naar de wildkamer gebracht waar ze eerst tot rust zullen komen. Helaas kon er niets gedaan worden voor de zwaargewonde dieren: ze zijn door een dierenarts geëuthanaseerd.

“De aangeslagen collega’s kwamen retour met zakken met daarin 87 dode kraaien die ze van de grond hadden moeten rapen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer