Dierenbeschermingsorganisatie Animal Asia Foundation in Vietnam heeft van de week van het ministerie van defensie een bevel ontvangen tot een bouwstop van de Vietnam Bear Rescue Center. De directeur van het Tam Dao National Park, de heer Tien, is de aanleiding van dit slechte bericht voor beren, die gered zijn uit de berengalindustrie. 

Animals Asia beren opvang
Foto: Animals Asia

Animals Asia wordt verzocht het stuk land, waar het Vietnam Bear Rescue Center zou komen, te verlaten, omdat dit land zeer belangrijk zou zijn voor nationale defensie. De heer Tien, heeft gelobbied om de bouwstop, op grond van deze niet officiële erkenning, voor elkaar te krijgen. Investeringsmaatschappij Joint Stock Company, dat wordt gerund door Tien en zijn dochter, claimt nu zélf op die locatie een wildlife park hotels en toerisme te willen ontwikkelen en eist dat Animals Asia vertrekt.

Tien’s plannen om een toeristisch wildlife park te bouwen bestaan al veel langer. Dit blijkt uit stukken, die aantonen dat er 8 dagen na de vergunningen voor het Bear Rescue Center ook vergunningsaanvragen voor een wildlife park door Tien zijn ingediend bij de autoriteiten, voor hetzelfde land waar Animals Asia wordt verbannen! Deze aanvraag is echter in strijd met de eerder genoemde status van het land als “belangrijk voor nationale defensie”.

Dat er inmiddels door Animal Asia al voor miljoenen dollars faciliteiten voor dieren gebouwd zijn, zou Tien juist goed uitkomen. De verwachting is dat, zodra Animals Asia het land verlaat, de status van “belangrijk voor nationale defensie” ineens wordt opgeheven, zodat Tien geen faciliteiten hoeft te bouwen voor zijn wildlife center.

In 2005 sloot de Vietnamese regering een akkoord met Animals Asia, voor het realiseren van het Vietnam Bear Rescue Center. Op basis van dit akkoord heeft de organisatie financieringen georganiseerd en voorzieningen ontwikkeld op 12 hectare van het park dat permanent zou toekomen aan te rehabiliteren van 200 beren, gered uit de illegale berengalindustrie.

De sluiting van het Bear Resucue Center zou zeer ernstige gevolgen hebben voor:
• 104 beren, gered uit Vietnamese berengalboerderijen, en van smokkelaars en handelaars.
• 77 Vietnamese personeelsleden, die werkloos worden.
• 2 miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen in de bouw en ontwikkeling gaat verloren.

Animals Asia doet een beroep op mensen over de hele wereld. En een beroep op de minister-president van Vietnam om de Vietnam Bear Rescue Centre, welke hij eerder heeft goedgekeurd en bekrachtigd, voort te zetten volgens origineel plan!

Stop de ontruiming van Animals Asia’s Vietnam Bear Rescue Center en stuur een email naar het Vietnamese Ministerie van Landbouw!

Bron: Animals Asia ©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst