De aangespannen paardensport gebruikt standaard pijnlijke dwangmiddelen om paarden in volstrekt onnatuurlijke houdingen te forceren. Pogingen vanuit de paardensector om de sport diervriendelijker te maken lopen steevast stuk op onwil bij de verenigingen. Stichting Dier&Recht roept op tot wetgeving om paarden te beschermen tegen de uitwassen van de paardensport.

aangespannen paardensport
Paard wordt met holle rug en hoofd hoog gedwongen te lopen | Foto (Houten, 12 9 2020): Dier&Recht

Bij de aangespannen sport worden paarden voor een wagen gespannen en door een jury beoordeeld op hun houding en manier van lopen. Extreem hoog opgeheven knieën en een onnatuurlijk hoge hoofdhouding worden op hardhandige wijze afgedwongen met behulp van omstreden dwangmiddelen.

aangespannen paardensport
Paardenhoofd wordt door de opzetteugel omhooggetrokken | Foto (Houten, 12 9 2020): Dier&Recht

Pijn en dwang in paardensport

Zo wordt er veel gebruik gemaakt van de controversiële opzetteugel, om het paardenhoofd pijnlijk omhoog te trekken aan de mondhoeken. De paarden krijgen vaak twee bitten in, hebben een ketting om hun kin en een strakke neusriem snoert hun mond dicht. De dieren worden ernstig beperkt in hun functioneren door het vastbinden van de tong, het dichtsnoeren van de neus, gebruik van oogkleppen, staartbeugel en door het te kort afscheren van de voor het paard zeer belangrijke tastharen. Deze methodes veroorzaken veel stress en pijn en belemmeren het natuurlijke gedrag van de dieren.

aangespannen paardensport
Paardenhoofd wordt aan de opzetteugel omhoog getrokken, tastharen zijn afgeschoren | Foto (Houten, 12 9 2020): Dier&Recht

De paarden worden getraind met metalen kettingen om hun benen, die op de gevoelige bovenrand van de hoeven slaan. Zo dwingen trainers de paarden om te lopen op de kenmerkende wijze met de bizar hoog opgetrokken knieën.

aangespannen paardensport
Oogkleppen en paniek in de ogen | Foto (Houten, 12 9 2020): Dier&Recht

Ernstige misstanden bij wedstrijd in Houten

Dier&Recht constateerde en filmde ernstige misstanden tijdens een aangespannen wedstrijd in Houten op 12 september. Bijna de helft van de paarden reed met opzetteugels en bij enkele paarden was de tong vastgebonden. Meerdere paarden werden hard geslagen met de zweep, of met een vlakke hand of vuist in het gezicht geslagen. Lees hier het verslag (pdf).

aangespannen paardensport
Paard wordt aan het bit in de mond getrokken, tong zit knel | Foto (Houten, 12 9 2020): Dier&Recht

Zelfregulering paardensector faalt

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) eist dat de aangespannen paardensport werk maakt van welzijnsverbeteringen. De koepelorganisatie voor de paardensport wil een verbod op het gebruik van oordoppen en een limiet op de dikte van hoefijzers en de lengte van de staartbeugel. Daarnaast wil de KNHS vanaf 1 april 2021 ook de opzetteugel verbieden. De strengere welzijnseisen stuitten op veel verzet bij de verenigingen voor de aangespannen sport, die daarop uit de KNHS stapten.
.

Stop de aangespannen paardensport, teken de petitie

De Nederlandse wet kent geen specifieke wetgeving voor paarden. Frederieke Schouten, directeur Dier&Recht en dierenarts:

“De zelfregulering binnen de sector gaat niet ver genoeg en faalt structureel. Een ‘sport’ die alleen kan worden uitgeoefend met pijn en dwang moet gewoon verboden worden.”

Dier&Recht is een petitie gestart. De dierenbeschermingsorganisatie roept de overheid op om haast te maken met wetgeving die paarden beschermt tegen pijn en dwangmiddelen.
.

aangespannen paardensport
Teken de petitie en Stop de aangespannen paardensport | Foto: Dier&Recht

Bron:

Structureel paardenleed bij Jumping Amsterdam