Het is vast niemand ontgaan dat het westen van de Verenigde Staten al langere tijd in brand staat. Niet alleen voor de mensen die daar wonen is dit verschrikkelijk, maar ook voor de duizenden wilde dieren en huisdieren die daardoor moeten vechten om te overleven. Toch is er in al deze ellende een lichtpuntje. Vorige week verschenen er foto’s online van een kitten die door de brandweer in Los Angeles uit de vlammenzee werd gered.

vlammenzee
Kitten door brandweer gered uit vlammenzee in Californië | Foto: screenshot video redding.com

In de staten Californië, Oregon en Washington woeden er al drie weken enorme branden. Er is een recordaantal hectare bos verbrand en hele gemeenschappen zijn weggevaagd. Door Californië razen er meerdere branden tegelijk, waarvan drie behoren tot de grootste branden die de staat ooit heeft gekend. Het dodenaantal is tot nu toe redelijk beperkt gebleven, maar hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over de vele wilde dieren die door het vuur verrast worden en de huisdieren die vaak in alle haast worden achtergelaten.

https://www.facebook.com/LorenzoTheCat/posts/10158817223283454

 

Gelukkig was het voor deze kleine kitten niet te laat. Op één van de foto’s is te zien hoe de kitten in de jaszak van een brandweerman hangt. Zijn oogjes zijn vuil van de as en hij heeft verbrande pootjes. Het hoofd van de brandweer in Los Angeles, Daniel Trevizo, wist hem te redden:

“Terwijl we de omgeving aan het opruimen waren hoorden we gemiauw en niet lang daarna kwam er inderdaad een uiterst vriendelijke kleine kitten aangerend.”

De kitten werd gered tijdens de branden in de buurt van Lake Oroville in het noorden van Californië. Op een andere foto is te zien hoe de kitten bij de brandweerman op schoot zit en hem een kopje geeft. “Hij is een brave kleine brandweerkat”, aldus Daniel Trevizo.

https://www.facebook.com/deb.havener/posts/10158937112397940

Andere dieren

Ook een aantal andere dieren kon aan de vlammen ontkomen. Zo werd er eveneens in Californië een puppy met brandwonden gevonden en naar de dierenarts gebracht. Daarnaast werd de boerderij van een inwoner van Oregon compleet verwoest, maar ontdekte zij bij terugkomst dat al haar schapen en koeien het overleefd hadden. In Washington redde de brandweer zes honden uit een brandend huis en reanimeerde zij er zelfs één.

Het lijkt erop dat de branden nog lang niet uitgedoofd zijn. Zolang deze voortduren draaien de brandweer en dierenziekenhuizen op volle toeren. Door hun inzet kunnen veel dieren – zoals de geredde ‘fire cat’ – in veiligheid gebracht worden en herstellen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap