Waarom Smiley zijn naam heeft gekregen is meteen te zien. Hoewel deze golden retriever uit Canada zonder ogen is geboren heeft hij een heerlijk leven als hond. En sinds hij officieel het beroep van ‘therapiehond’ in zijn paspoort heeft staan maakt hij niet alleen zijn baasjes blij, maar ook kinderen en volwassenen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Smiley
Smiley helpt kinderen met lezen | Foto: screenshot video

Smiley kan niet zien, en dus zal hij nog meer dan andere honden moeten vertrouwen op zijn neus en gehoor. Door een specifieke houding aan te nemen snuift hij alle geurtjes op in zijn omgeving, waardoor het net lijkt alsof hij een brede lach heeft op zijn gezicht. En wie de beelden van deze schat bekijkt zal hetzelfde ondervinden, want ook bij ons ontstond een glimlach van oor tot oor.

Gehecht
Deze bijzondere hond werd geboren op een puppyfarm, waar de fokker meer aandacht had voor geld verdienen dan het welzijn van zijn dieren. Hondentrainster Joanne George haalde Smiley uit de ellende en besloot hem een nieuwe kans te geven. Om te voorkomen dat de lege oogkassen een bron werden van ontstekingen is Smiley geopereerd, waarbij zijn oogleden aan elkaar gehecht werden.

Smiley
Smiley heeft geen ogen, maar een heerlijk leven | Foto: screenshot video

Al gauw bleek het lieve en zachtaardige karakter van Smiley, waarna het idee ontstond om hem in te zetten als therapiehond. En het effect was meteen merkbaar toen de hond in aanraking kwam met mensen die een geestelijke of lichamelijke handicap hebben. Wie Smiley ook ontmoet, iedereen moet lachen om hem en zijn adorabele voorkomen. Zelf mensen die door hun handicap nooit meer spreken worden blij van zijn aanwezigheid en lachen voor het eerst in jaren weer hardop, aldus Joanne George.

Kameraad
Smiley werd wereldnieuws, want van Noord-Amerika tot Rusland besteedden nieuwszenders aandacht aan hem en zijn belangrijke werk als therapiehond. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Smiley een heel bijzonder dier is en een kameraad voor velen die het zelf net zo moeilijk hebben getroffen in het leven.

In onderstaande filmpjes maken we eerst kennis met Smiley in het dagelijks leven van het gezin waarin hij woont. In het tweede filmpje zien we Smiley op zijn werk, waarbij hij kinderen met een handicap blij maakt. Heerlijke beelden van een hartverwarmend lieve hond.

Smiley aan het werk:

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel