Het begint een traditie te worden: met Pasen een blog over eieren. Maar zo lang ik word aangesproken of scharreleieren niet gewoon door hele blije kippen worden gelegd, dan is het denk ik zinnig dat ik de traditie voortzet.

legkip eieren
Foto: Thomas Schlijper

Om te beginnen is het goed om te weten dat alleen al de Nederlandse kippendames in 2012 samen maar liefst 10,2 miljard eieren legden. Meer dan 80 procent van deze dames komt nooit buiten. Dus hoe zit het ook al weer met die verschillende codes die op eieren zijn te lezen? Hier komen ze nog een keer op een rijtje:

Code 3: Kooikip
Niet leuk! Kippen leven in een verrijkte kooi (opvolger van de legbatterij) of koloniehuisvesting. Pro forma is er in de kooi een soort legnest en een zitstokje gemaakt, maar dat blijken de kippen nauwelijks te gebruiken. De dieren hebben 1,5 A4’tje leefruimte en kunnen dus nog niet eens hun vleugels strekken. Snavels worden gekapt.

Code 2: Scharrelkip
Dat klinkt dus heel vriendelijk, maar is het absoluut niet. Kippen zitten met zijn honderden in een grote stal. De leefruimte per kip is twee A4’tjes. Snavels worden gekapt, omdat er veel gepikt wordt door de kippen, omdat ze geen afleiding hebben.

Het Rondeel-ei heeft ook code 2, maar dat is niet helemaal terecht. De kippen hebben meer leefruimte, komen buiten en houden hun snavel. Omdat de leefomstandigheden van de kippen echter niet aan de Europese technische eisen voldoen voor vrije-uitloopeieren, krijgen ze code 2.

Code 1: Vrije-uitloopkip / graskip
Deze kippen hebben net als de scharrelkippen twee A4’tjes ruimte en een ruime uitloop naar buiten. Snavels worden echter nog steeds gekapt en ik vraag mij ook af hoeveel kippen daadwerkelijk buiten komen.

Code 0: Biologische kip
Dit is de code die iedereen moet onthouden. Deze kippen houden hun snavel, hebben binnen drie A4’tjes ruimte en buiten vier vierkante meter.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is een uitgelegde legkip adopteren. Dan kun je je eitjes gewoon uit je eigen achtertuin halen. Deze kippen leggen namelijk nog wel eieren, maar minder dan voorheen. Stichting Red een Legkip is echt een geweldig sympathiek initiatief, waar uitgelegde kippen uit de industrie worden vrijgekocht en een tweede leven krijgen. Kijk op Redeenlegkip.nl voor meer informatie.

En denk je: ‘koken zonder eieren zou toch eigenlijk ook mogelijk moeten zijn?’ Dat klopt. Er zijn inmiddels legio boeken geschreven met de meest heerlijke plantaardige recepten.

Ik zou zeggen: maak er een fijne en diervriendelijke Pasen van!

©PiepVandaag.nl