Het Rhino Rescue Project gaat de strijd aan met stropers door de hoorns van de neushoorns te injecteren met een gif, genaamd ectoparasiticides. Dit gif maakt de hoorns onbruikbaar voor medisch- en siergebruik. Het gif is, op een paar kleine risico’s na, veilig voor de neushoorns. Volgens Hern, mede-oprichter van het Rhino Rescue Project, is de methode die zij gebruiken te vergelijken met het bestrijden van vlooien bij huisdieren.

Neushoorns Rhino Rescue Project
Neushoorns | Foto: allspice1 via Compfight cc

Het Rhino Rescue Project is een enorm succes, aldus Hern. Sinds er in september 2013 in twee reserveraten, die eigendom zijn van de Staat, neushoorns zijn geïnjecteerd met het gif, is er daar geen enkele neushoorn gestorven aan de gevolgen van stroperij. Voordat de hoorns werden geïnjecteerd met gif, vonden er in deze reservaten gemiddeld 18 pogingen tot stroperij en 9 daadwerkelijke stroperijen plaats.

Volgens het Rhino Rescue Project vindt 90 procent van de stroperij-incidenten plaats, omdat stropers beschikken over “inside-information”. Om die reden publiceren ze dan ook veel over hun werk en vertrouwen ze er op dat de lokale gemeenschap ze helpt om stropers in te lichten over hun ‘gifacties’. Een stategie die “briljant is in al zijn simpelheid”, aldus Hern tegenover The Huffington Post.

Het Rhino Rescue Project moedigt stafleden en locals rondom reservaten aan om behandelingen voor neushoorns te verkrijgen, om aanwezig te zijn bij de ‘gifacties’ en laat ze in sommige gevallen assisteren. Ook het feit dat bijna iedereen de beschikking heeft over een mobiele telefoon en toegang heeft tot social media helpt bij het verspreiden van het woord onder lokale gemeenschappen.

Bekijk hier een videoreportage van Huffington Post.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €