Voor de tweede keer organiseerde de Protectorá d’Animals Ciutadella op het Spaanse eiland Menorca het Fiësta del Podenco. Dit feest staat speciaal in het teken van podenco’s, honden die in Spanje en Portugal vooral voor de jacht gebruikt worden. Deze dieren lijden vaak, net als galgo’s, een miserabel leven. Maar net als andere honden verdienen podenco’s een fijn thuis en een warme mand. Op het podencofeest brengt de Protectorá d’Animals Ciutadella samen met de Protectorá d’Animals Maó, dit vriendelijke ras onder de aandacht. En met succes: podenco’s worden steeds populairder op Menorca.

Menorca
Het podencofeest op Menorca is een groot succes | ©Angelique Lagarde

Voor Menorcaanse begrippen is het op 18 maart nog wat fris als het Fiësta del Podenco van start gaat op het gemeentelijk terrein Recinto Ferial in Es Mercadal. De zon schijnt echter regelmatig en het evenement kan op veel belangstelling rekenen. Iedereen die van honden houdt, en van podenco’s in het bijzonder, is welkom op dit unieke feest.

I love podenco’s
Het is een gezellige bijeenkomst van honden en hondenliefhebbers. Uiteraard zijn er veel baasjes met hun podenco’s aanwezig, maar ook mensen die een ander ras hebben zijn samen met hun hond gekomen om te laten zien dat ze de podenco’s steunen. Meerdere honden dragen een bandana om hun nek met de tekst ‘I love podenco’s’. Voor de kinderen is er een springkussen en ze kunnen geschminkt worden. De Protectorá d’Animals Ciutadella en de Protectorá d’Animals Maó hebben kramen waarin ze onder andere podenco-T-shirts, manden en riemen verkopen.

Menorca

Op de speelplaats waar ze los kunnen lopen hebben de honden de grootste lol en het is opvallend hoe vriendelijk de podenco’s zijn, zowel op de speelplaats als aangelijnd. Diverse podenco’s hebben een naar verleden en kunnen soms wat schichtig reageren, maar volgens Miriam Barber van Protectorá d’Animals Ciutadella passen ze zich vaak snel aan hun nieuwe situatie aan als ze geadopteerd zijn. Zelfs het jachtinstinct vermindert, waardoor ze prima met andere huisdieren kunnen samenleven.

Podenco’s worden steeds populairder op Menorca. Het herplaatsen gaat dan ook beter: volgens Miriam raken ze ‘in de mode’:

“Mensen krijgen steeds meer door wat een geweldige huishonden het zijn, die heel goed met kinderen en andere honden samen kunnen zijn. Er worden steeds meer podenco’s geadopteerd. Mensen zijn helemaal fan aan het worden van podenco’s op Menorca. De jagers zijn nog wel een probleem, die houden ze puur als jachthond en als ze een nestje hebben kiezen ze ‘het beste’ hondje uit en we vermoeden dat de rest gedood wordt. En natuurlijk merken we nog dat er in bepaalde jaargetijden heel veel podenco’s binnenkomen, vaak in heel slechte staat en dat is erg zielig. Maar we vinden toch meestal wel een goed huis voor ze.”

Podenco’s ter adoptie
Om 12.00 u start het defilé, waarbij podenco’s uit de asielen in Ciutadella en Mahon worden rondgeleid en voorgesteld. Voor vier van deze podenco’s hebben zich adoptanten gemeld.

Het podencofeest blijkt een groot succes te zijn. Miriam:

“Er waren meer mensen dan vorig jaar. We hebben heel goede reacties gekregen en € 2.300,- opgehaald voor de Protectorá.

Het trieste leven van een podenco
In Spanje en Portugal worden podenco’s vooral gebruikt als jachthond, om mee op konijnen te jagen. De dieren worden vaak zeer slecht behandeld. Ze worden verwaarloosd en mishandeld. Als ze onvoldoende jachtinstinct hebben of niet snel genoeg meer zijn, hebben ze geen waarde meer voor de jager; ze worden gedumpt of gedood. Podenco’s worden vaak niet gezien als huisdier, en adoptie binnen Spanje is dan ook moeilijk. Gelukkig verandert dit op Menorca en weet de Protectorá d’Animals Ciutadella voor podenco’s die in het asiel terechtkomen steeds vaker wel een goed huis te vinden.

©Animals Today Angelique Lagarde