Smerige overvolle stallen, routinematig staartknippen en vele zieke en gewonde varkens die geen medische hulp krijgen. Een nieuw undercoveronderzoek gemaakt door Italiaanse dierenbeschermingsorganisatie Lega Anti Vivisezione (LAV) toont de schokkende en illegale omstandigheden waarin varkens worden gehouden voor de productie van Parmaham. Hoewel de EU welzijnsregels op grote schaal worden overtreden, ontvangen de parmahamproducenten EU subsidies voor de promotie van de ham.

parmaham
Overvolle smerige hokken, varkensbedrijf dat produceert voor parmaham | Foto: © LAV/Eurogroup for Animals

Eurogroup for Animals, een samenwerkingsverband van 60 dierenbeschermingsorganisaties waaronder Compassion in World Farming, roept de EU op om ervoor te zorgen dat alle lidstaten zich aan de EU regels voor varkenswelzijn houden. Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF):

“Deze dieronterende omstandigheden zijn helaas geen uitzondering, maar in veel Europese landen worden de regels niet goed nageleefd en zijn de varkens op vreselijke wijze de dupe. Dat er ook nog eens EU subsidies naar de promotie van dit dierenleed uit Parma gaat, is onacceptabel.”

Parmaham is in de grote supermarkten in Nederland te koop.

Ziek en gewond

De beelden zijn gemaakt in zes boerderijen in de provincies Brescia, Cremona en Mantua tussen december 2017 en februari dit jaar. Ze tonen varkens die hun hele leven op kale, betonnen vloeren staan, in overvolle smerige hokken. De staartjes worden routinematig geknipt; dit is in strijd met de EU regelgeving. Die eist bovendien het aanbieden van stro of ander geschikt verrijkingsmateriaal om het staartbijten, de reden voor het staartknippen, tegen te gaan.

Verder tonen de beelden o.a.:

  • Vele zieke en gewonde dieren. Varkens met anale prolaps (een pijnlijke aandoening waarbij het rectum via de anus naar buiten komt en die kan leiden tot de dood), ooginfecties en buikwand hernia’s die onbehandeld kunnen leiden tot veel pijn en de dood.
  • Moedervarkens opgesloten in ligboxen die niet bij drinkwater kunnen komen, een moedervarken dat rillend op de grond ligt.
  • Biggen die aan elkaars oren en ledematen bijten, een vorm van onnatuurlijk gedrag.
  • Dieren die zo dicht op elkaar moeten leven dat ze over elkaar urineren en in elkaars uitwerpselen liggen. Bij een geval is een big op haar rug vast komen te zitten; de andere biggen knabbelen aan haar ledematen en de big urineert over zichzelf heen.
  • Dode dieren die lang in de hokken blijven liggen.
    .

EU subsidies voor dierenleed

De parmahamproducenten, georganiseerd in het Parmaham Consortium, hadden in 2016 een omzet van 1,7 miljard euro. Een derde van de productie is voor de export. Parmaham wordt gepromoot als Italiaanse ambachtelijke topkwaliteit. De producenten, georganiseerd in het Parmaham Consortium, nemen deel aan drie door de EU gefinancierde promotieprojecten die samen ruim 7 miljoen euro aan EU subsidies otvangen. Dierenwelzijn is geen criterium voor deze subsidies. In 2015 bleek uit onderzoek van Wakker Dier dat het zeer slecht gesteld is met het dierenwelzijn achter parmaham. Nog niet eerder werden echter dermate schokkende omstandigheden gefilmd. Geert Laugs:

“Parmaham wordt gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de varkens hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”

Bron: