VIER VOETERS blokkeert vrachtwagen met hondenkadavers

20 medewerkers van VIER VOETERS hebben in Bragadiru, nabij Boekarest, onlangs een vrachtwagen geblokkeerd waarin kadavers van zwerfhonden werden vervoerd die illegaal zijn gedood door dierbeschermingsautoriteit ASPA.

bewijs
Foto: ActieZwerfhonden

Afgelopen juni besliste het Hof van Beroep dat het doden van zwerfhonden illegaal is.  ASPA – een van de gemeentelijke diensten van Boekarest – negeert deze rechterlijke uitspraak echter, zoals al eerder bleek. VIER VOETERS riep de politie op de truck te openen: dit werd aanvankelijk geweigerd, maar na drie uur intensief onderhandelen en onder druk van toegestroomde media, gaf de politie toch toe. De vrachtwagen werd onder begeleiding van vijf politievoertuigen naar het bureau gebracht en open gemaakt.  Hoewel het de pers en de demonstranten niet was toegestaan hierbij aanwezig te zijn, mocht wel een vertegenwoordiger van VIER VOETERS de geopende truck bekijken.

“Het moment van de opening was bizar. De geur uit de wagen was zo weerzinwekkend, dat de politieagenten achteruit sprongen”, aldus Gabriel Paun, directeur Campagnes bij VIER VOETERS. “De wagen bleek gevuld met containers vol pas gedode honden.”

Stericycle, een bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van medisch afval, is eigenaar van de vrachtwagen. Daarom heeft VIER VOETERS de politie gevraagd na te gaan of er bij het doden van de honden illegale stoffen zijn gebruikt.

ASPA-coördinator Răzvan Băncescu verklaarde dat meer dan de helft van de 16.000 gedode zwerfhonden in Boekarest na 20 juni zijn omgebracht, de dag waarop het Hof van Beroep van Boekarest uitspraak deed en het doden van zwerfhonden illegaal werd. ASPA negeert de uitspraak van het Hof en overtreedt hiermee de wet: daarom heeft VIER VOETERS aanklachten ingediend tegen een aantal ASPA-vertegenwoordigers. De burgemeester van Boekarest, Sorin Oprescu, gaf na de uitspraak van het Hof aan dat het stadsbestuur de beslissing zou respecteren en het doden van zwerfhonden (voorlopig) zou stoppen.

Onomstotelijk bewijs

De geopende vrachtwagen is een nieuw bewijs van de illegale dodingsacties van ASPA: VIER VOETERS heeft de politie gevraagd om zowel de wet als beslissing van het Hof van beroep te handhaven.

“Sterke juridische stappen door de politie tegen deze overtreders is de enige manier om een krachtige boodschap te sturen aan iedereen die zich bezig houdt met het doden van zwerfhonden in Roemenië”, zei Gabriel Paun.

De politie heeft toegezegd VIER VOETERS een kopie van het volledige onderzoeksrapport te sturen.

Bron: VIER VOETERS