Op 20 juni jongstleden besloot het Hof van Beroep in Boekarest de uitvoeringsnormen van de zwerfhondenwet op te schorten, vanwege een bezwaarschrift van Stichting VIER VOETERS. Dit is een zeer positieve wending, hoewel het volgens organisatie Save the Dogs te vroeg is om te juichen. De uitvoeringsnormen van de wet zijn slechts bevroren; de context van de wet, zoals vorig jaar september goedgekeurd door het parlement, blijft gelijk.

zwerfhondenwet
Foto via Stray Animal Platform Foundation

Hoewel het bezwaarschrift tegen de uitvoeringsnormen is goedgekeurd, zijn we nog ver verwijderd van een doorbraak in het beheer van de zwerfhondenpopulatie. In de nasleep van de aangrijpende periode verklaarde Razvan Bancescu, hoofd van de Roemeense dierenbeschermingsautoriteit ASPA, dat hij het huidige beleid (het doden van zwerfhonden) in de Roemeense hoofdstad voortzet tot de definitieve uitspraak van de rechtbank. Hij wil dat de regering in beroep gaat tegen de bepaling.

Een paar uur na publicatie van Bancescu’s uitspraak in de Roemeense media, verklaarde de burgemeester van Boekarest, Sorin Oprescu dat de hoofdstad de beslissing van de rechtbank zal respecteren en het doden van zwerfhonden voorlopig zal stoppen, hoewel het stadsbestuur de rechterlijke uitspraak absurd vindt.

Volgens de autoriteiten zijn er in Boekarest 10.000 zwerfhonden gedood sinds begin 2014. Niet alleen in Boekarest worden zwerfdieren systematisch gedood: dit gebeurt in bijna alle Roemeense steden, waaronder in Galati, waar de gemeenteraad onlangs besloot alsnog meer dan 1.000 honden te doden die in het stadsasiel werden gehouden.

Ondertussen nam de Susy Utzinger Foundation een advocaat in de arm om een procedure te starten tegen Ecosal, het bedrijf dat honden vangt en het dierenasiel beheert, vanwege herhaaldelijke mishandelingen die in de kennel plaatsvinden.

Vanwege de duizenden honden die de Roemeense autoriteiten stelselmatig doden is Save the Dogs niet bijzonder optimistisch over de beslissing van het Hof van Beroep en blijft waakzaam, zolang de tragedie die zwerfdieren doorstaan voortduurt.

Op deze kaart staan de belangrijkste overheidsasiels genoemd die dagelijks Roemeense straathonden doden.

Bron: Save the Dogs ©PiepVandaag.nl