De voormalige Zimbabwaanse first lady Grace Mugabe wordt er van beschuldigd aan het hoofd te staan van een stropers- en smokkelbende. De zaak kwam aan het rollen na een undercoveroperatie van de Australische fotojournalist Adrian Steirn. Op de beelden die hij heeft gemaakt zou zo’n sterk bewijs staan van het stropen en smokkelen van ivoor dat de huidige president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, de politie onmiddellijk de opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen.

Zimbabwaanse
Foto Credit: Tobi Roaming Africa via Compfight cc

Grace Mugabe zou met enige regelmaat medewerkers van de nationale parken in Zimbabwe hebben gedwongen om export documenten te ondertekenen van ivoren producten zonder dat de juiste procedure hiervoor werd gevolgd. De documenten mogen pas worden getekend als de betreffende medewerkers het betreffende ivoren product hebben gezien, maar de fysieke stukken waren er meestal niet.

Het ivoor werd door Grace Mugabe gesmokkeld naar andere landen onder het mom van relatiegeschenken. In haar tijd als first lady werden zij en haar bagage niet gecontroleerd door de douane.
Het is niet duidelijk of de in november van vorig jaar afgezette president Robert Mugabe betrokken is bij de smokkelpraktijken van zijn vrouw.

Bron: nu.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat