President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe heeft een verbod ingesteld op het verhandelen van levende olifanten. Hij maakte deze beslissing naar aanleiding van de verkoop van 34 baby-olifantjes aan China, waar wereldwijd geschokt op werd gereageerd.

levende olifanten
Olifanten in Hwange National Park, Zimbabwe | Foto: Steven dosRemedios/flickr

Mnangagwa heeft ook een verbod ingevoerd op de handel in andere bedreigde wilde diersoorten, zoals neushoorns, leeuwen en schubdieren, die op de rode lijst van Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) vermeld staan.

De vorige president, Mugabe, legde wereldwijde kritiek op het verhandelen van wilde diersoorten naast zich neer, maar Mnangagwa wil de wereld voor zich winnen, door de maatregelen van zijn voorganger terug te draaien. De handel in olifanten zou volgens Mugabe’s overheid gerechtvaardigd zijn wegens de hoge populatie olifanten in Zimbabwe, maar 86.000 dieren, terwijl er maar ecologische ruimte voor 54.000 olifanten in het land zou zijn. Het exporteren van de dieren is volgens natuurbeschermers echter niet de oplossing.

Afgelopen december mochten vertegenwoordigers van twee natuurbeschermingsorganisaties, Tikki Hywood Foundation en de International Anti Poaching Foundation (IAPF), op audiëntie komen bij president Mnangagwa. Tijdens deze ontmoeting heeft de president hen verzekerd natuurlijke hulpbronnen te beschermen.

olifantenfamilie
Foto: © Burrard-Lucas Photography

Mnangagwa:

“Dit is een erg belangrijk moment in de geschiedenis van Zimbabwe en we begrijpen dat we veel werk te doen hebben om ervoor te zorgen dat we onze natuurlijke hulpbronnen beschermen. Wereldwijde steun en een beter begrip van het nieuwe Zimbabwe zullen helpen om de verandering die we graag in ons land zien te communiceren.”

Bij de ontmoeting waren ook vertegenwoordigers van het Ministerie van Milieu, Water en Klimaat, het Ministerie van Justitie, de National Prosecution Authority, de Zimbabwe Republice Police’s Minerals and Border Control unit en de Zimbabwe National Parks and Wilflife Authority (Zimparks) aanwezig.

Rode Lijst
‘Een vijfde van alle Afrikaanse olifanten dreigen de komende tien jaar het slachtoffer te worden van stroperij.’

Mnangagwa verklaarde verder zijdens de bijeenkomst:

“Natuurbescherming en toerisme gaan hand in hand en mijn overheid is toegewijd om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, en samen te werken met partners om onze natuurbeschermingspogingen te verhogen om onze natuurlijke wereld te beschermen. Wij maken deze verbintenis niet alleen voor de mensen van Zimbabwe, maar willen mensen van over de hele wereld een van de mooiste landen van Afrika laten ervaren.”

Mnangagwa verklaarde verder hoe belangrijk vrouwen zijn bij het beschermen van de natuur in Zimbabwe:

“Ik ben ook trots om de vrouwelijke rangers van het Akashinga Project, waar mijn dochter zich vorig jaar bij heeft aangesloten, te erkennen. Vrouwen spelen een belangrijke rol bij het opnieuw opbouwen van Zimbabwe.”

Bron: Daily News ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor