Vandaag zou de langverwachte uitspraak zijn in de zaak van Edwin Wiek.

Wiek heeft sinds 2001 in Thailand een opvangcentrum voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Volgens Wiek vangen illegale stropers maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken. De Thaise overheid is niet blij met de acties van Wiek. Eerder dit jaar namen gewapende ambtenaren wilde dieren in beslag van de Nederlandse dierenbeschermer.

Jonge olifant, Thailand - Edwin Wiek
Jonge olifant in toeristische industrie, Thailand | Foto: Eustaquio Santimano via Compfight cc

“Ze proberen mij en mijn medewerkers van het opvangcentrum het leven zuur te maken”, zegt Wiek. “Ook financieel proberen ze ons helemaal uit te kleden.”

Wiek was vandaag met een gevolg van zo’n veertig sympathisanten, waaronder medewerkers van de ambassade, naar de rechtbank gekomen. Daar kreeg hij te horen dat de uitspraak drie dagen vertraagd is. Volgens de advocaat van Wiek is dat zeer ongebruikelijk.

Zojuist liet Wiek de redactie weten dat hij een anoniem telefoontje heeft gekregen van iemand die zegt bij de rechtbank te werken. Volgens deze bron worden Wiek, zijn vrouw en zijn organisatie vrijgesproken maar is men vreselijk bang dat Wiek de ambtenaren die hem zo dwars zitten gaat aanklagen. Om dit te voorkomen probeert men nu een politieke oplossing  te vinden. Om het vonnis te herschrijven zou men drie dagen de tijd nodig hebben.

Naar verwachting is de uitspraak nu op donderdag.

Wij houden contact met Edwin Wiek.

Lees meer over Edwin Wiek en zijn WFFT.org

©PiepVandaag.nl