Imkers in de buurt van de stad Ribeauvillé in de Elzas, Frankrijk, zijn deze zomer wel voor een heel mysterieus verschijnsel komen te staan. Een aantal van hun bijenkolonies produceerde namelijk groenblauwe honing.

Bijen produceren groenblauwe honing
Bijen produceren groenblauwe honing | Foto via Mail Online

Het heeft weken geduurd voordat de oorzaak gevonden was. De imkers wijzen nu en masse naar M&M’s. In de buurt van de stad is namelijk een fabriek te vinden die verantwoordelijk is voor het verwerken van afval wat bij het vervaardigen van de felgekleurde chocolade snoepjes ontstaat. Gekleurd residu afkomstig van een M&M productiebedrijf in Straatsburg werd tot voor kort buiten bij de fabriek in Ribeauvillé bewaard in afwachting van verdere verwerking. De bijen hebben dit ontdekt en zich er tegoed aan gedaan, wat geleid heeft tot de verkleuring van de honing.

De fabriek heeft inmiddels maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de bijen niet meer bij het afval kunnen komen. De opslag vindt niet langer buiten plaats. Voor de imkers is dat mosterd na de maaltijd en over de eventuele gevolgen voor de gezondheid van de bijen die het afval hebben verorberd, worden al helemaal geen uitspraken gedaan.

Al eerder werden opmerkelijke verkleuringen van honing gezien, bijvoorbeeld in 2010 toen bijen productie-afval van maraschino kersen verschalkten. Het resultaat was dieprode honing.

Hieronder een bijdrage over de groen-blauwe honing van de BBC.

Video niet langer beschikbaar

Bron ©PiepVandaag.nl