In het natuurgebied Smeetshof in Bocholt, Vlaanderen waar in het voorjaar een otter gefilmd, is op 24 september nu ook een wilde kat gefilmd.

Europese wilde kat
Europese wilde kat | Foto: Wikimedia Commons

Het is voor het eerst in 150 jaar dat er weer een wilde kat is gesignaleerd in Vlaanderen. Het nieuws werd afgelopen week pas naar buiten gebracht omdat de beelden eerst aan een aantal experts zijn voorgelegd. Verwilderde huiskatten kunnen soms enorme gelijkenis hebben met een wilde kat. De experts zijn het er echter over eens. Het gaat in dit geval wel degelijk om een wilde kat.

De wilde kat is de voorouder van de huiskat en  heeft een lichtgele tot donkergrijze vacht met een vaag strepenpatroon en een geringde staart. Ze komen voor in loofbossen, bosranden, en op halfwoestijnen, steppen en savannen.

De wilde kat kent vier ondersoorten waaronder de Europese wilde kat. Deze ondersoort komt voor in Europa, de Kaukasus, Klein-Azië en op de grote eilanden in de Middellandse Zee.

Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt zegt over de verschijning van de wilde kat:

“De wilde kat heeft nood aan grote, bosrijke natuurgebieden, met voldoende schuilmogelijkheden zoals rotsspleten, boomholten en holen van andere dieren. Het Smeetshof biedt een potentieel geschikt habitat voor deze topsoort. De terugkeer van ‘de Vlaamse leeuw’ is een verheugend feit en is een hart onder de riem van alle vrijwilligers, verenigingen en overheden die werken aan meer en betere natuur voor iedereen.”

Hieronder de beelden

Bron: Natuurbericht.be ©PiepVandaag.nl