Commotie rond de film ‘The Hobbit: An Unexpected Journey‘. Volgens vier dierenverzorgers zijn er bij de filmopnamen in Nieuw-Zeeland namelijk maar liefst 27 dieren om het leven zijn gekomen.

The Hobbit

Het gaat om paarden, geiten, kippen en een schaap. De dieren zouden onder vreselijke omstandigheden aan hun einde gekomen zijn. De producenten van de film ontkenden in eerste instantie in alle toonaarden. Ook de American Humane Association zegt dat het dierenwelzijn nooit in het geding is geweest.

Deze laatste organisatie houdt echter alleen toezicht op de filmset zelf en kijkt niet naar de huisvesting en verzorging van de dieren tussen de opnamen door. Daar is het volgens de dierenverzorgers die de noodklok luidden dan ook mis gegaan.

Zo’n 150 dieren werden speciaal voor de film gehouden op een boerderij net buiten de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Volgens de verzorgers zijn de dieren daar om het leven gekomen omdat ze rondliepen op een terrein vol diepe gaten, kliffen en andere ‘dodelijke valkuilen’.

Uiteindelijk heeft een woordvoerder van de regisseur van de film, Peter Jackson, toegegeven dat in ieder geval de dood van twee paarden vermeden had kunnen worden. Volgens PETA hadden er voor de film überhaupt geen dieren ingezet hoeven worden omdat veel scènes door middel van computeranimatie zijn gemaakt.

PETA laat het er in ieder geval niet bij zitten en heeft aangekondigd actie te gaan voeren bij de galapremières die vanaf 28 november worden georganiseerd in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl